STOČARI SA PEŠTERA NESTRPLJIVI: Kasni realizacija sporazuma o izvozu mesa iz Srbije u Tursku

0
1177
blank

Nema stočara na Pešteru koji se nije obradovao sporazumu o godišnjem izvozu 5.000 tona mesa iz Srbije u Tursku, koji su lane u Novom Pazaru potpisali predsednici dveju država – Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan.

“Očekivali smo da će prve isporuke junetine iz ovih krajeva put Bosfora krenuti već početkom godine, da će oživeti farme i klanice na Pešteru, Goliji i Kopaoniku, da će stočarstvo ponovo biti okosnica razvoja Sjenice, Tutina, Novog Pazara i Raške. Nažalost, iako je od potpisivanja ovog sporazuma prošlo pet mjeseci, u Tursku još nije otišla ni tona mesa”, kaže predsjednik Udruženja farmera iz Karajukića Bunara Fehim Kurtović, naglašavajući i da sa stočarima još niko nije kontaktirao i ponudio im bilo kakvo obavještenje, pa se mnogi još dvoume da li da otvaraju ili da zatvaraju farme.

Sagovornik “Novosti” kaže da na Pešteru već sada ima stoke za početak tog velikog posla. Tu su i velike, moderne klanice, ali su za dugoročan izvoz potrebna i dugoročna ulaganja.

“Mnogi domaćini su spremni da ulažu u nove farme i stočni fond, ali samo ako dobiju garancije da će im grla biti otkupljena i da neće biti ucjenjeni. Koliko je meni poznato, u toku su obilazak klanica i njihova selekcija, ali sve to predugo traje. Stočari se boje da će pripreme trajati u nedogled, pa neki gube strpljenje, zatvaraju farme i odlaze u Njemačku”, ističe Kurtović, prenoseći utisak ljudi iz ovog kraja da država svojim mjerama i uredbama – iako oni žive u najpoznatijem stočarskom kraju u Srbiji, s najboljim preduslovima za proizvodnju mesa i mleka – forsira domaćine i klaničare iz Vojvodine.