VLADA SRBIJE ODLUČILA: Poskupljuje šećer i piletina

0
454
blank
Foto: N1

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar 2022. godine, prema kojima su, između ostalog, korigovane cijene bijelog kristal šećera i svježeg pilećeg trupa, saopćeno je iz Vlade. Nova najviša cijena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu, a svježe pileće meso ubuduće će koštati 319 dinara po kilogramu, objavio je Tanjug.

Usvojena je i izmenjena Uredba o ograničenju visine cijena derivata nafte, imajući u vidu da je tržište još uvijek nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cijena tih proizvoda, navela je Vlada Srbije u saopćenju.

Na sjednici je izmenjena i Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica. U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda, ocenjuje se u saopštenju.

“U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cijene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cijene koštanja. Zato je bilo neophodno ograničiti cijene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cijene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cijenu svježeg pilećeg trupa“, navodi Vlada.

Članovi vlade izmenili su, kako se dodaje, Odluku o privremenoj zabrani izvoza mlijeka i proizvoda od mlijeka i tako zabranu izvoza tih prizvoda produžili za još 30 dana. Ova mjera će spriječiti moguću štetu po privredu i građane, a izmjene su, piše u saopćenju, donijete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdijevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu.

Izmijenjena je i Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte i njeno važenje je, također, produženo do 31. oktobra 2022. godine. Izmenjena odluka je donijeta s obzirom na aktuelnu situaciju u vezi sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdijevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti, piše u saopćenju.