1. mart / Izetbegović: BiH ne bi bilo da je nisu odbranili bosanski sinovi

0
1379

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović čestitao je svim građanima BiH 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

“Dan nezavisnosti, 1. mart, zauzima posebno mjesto u kalendaru bitnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan, prije 26 godina, građani Bosne i Hercegovine odredili su sudbinski put svoje domovine i njenu budućnost. Ljudi ove zemlje, njih 64 posto iz svih etničkih i vjerskih zajednica, hrabro i dostojanstveno su glasali na referendumu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”, kaže se u čestitki.

Izetbegović ističe da BiH ne bi bilo, niti bismo danas obilježavali ovaj značajni svečani dan, da najčasniji, najhrabriji i najbolji bosanski sinovi nisu odbranili ovu zemlju od agresije koja je uslijedila.

“Oni nisu branili samo naše gradove i sela, oni su dosljedno branili i odbranili suštinske civilizacijske vrijednosti savremenog svijeta. Zato ih nikad ne smijemo zaboraviti”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Navodi da je budućnost naše države u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve.

“To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama. Svim građanima Bosne i Hercegovine od srca čestitam Dan nezavisnosti”, zaključeno je u čestitki.