11. juli / Duraković pozvao igrače Hrvatske da nose crne trake u susretu sa Engleskom

0
989
blank

Ćamil Duraković pozvao je reprezentaciju Hrvatske da sutrašnju utakmicu na Mundijalu u Rusiji gdje se sastaju sa reprezentacijom Engleske, igraju sa crnim trakama.

Naime, u intervjuu za Večernji list, Duraković je kazao da bez obzira na neke političke razmirice misli da je bh. društvo pokazalo simpatije prema reprezentaciji Hrvatske koja sjajno nastupa na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

“Mi navijamo za njih. Naravno, činit ćemo to i ubuduće. S obzirom na to da oni utakmicu igraju upravo 11. jula, u bh. društvu je već pokrenuta jedna inicijativa i ja joj se pridružujem. Budući da Bošnjaci proživljavaju veliku tugu, mislim da bi kao reprezentacija trebali suosjećati s nama. Nadam se kako će barem staviti crne vrpce ili drugačije simbolično obilježiti sjećanje na Srebrenicu. To bi bila velika satisfakcija za sve nas koji smo preživjeli, ali i za relaksiranje ukupnih odnosa. Za mene bi to bilo nešto veliko, a vjerujem i za većinu ljudi ovdje”, rekao je Duraković u intervjuu za Večernji list.

Bivši načelnik Srebrenice je također rekao kako svake godine na godišnjicu genocida evocira se sjećanje na tu tragediju.

“Ja ću, kao jedini preživjeli muškarac u porodici, po muslimanskom običaju ukopati daidžu čiji su ostaci pronađeni. Svaka žrtva budi bol, ali kada je to neko iz vaše porodice, onda vas to još dodatno pogodi. Emocije se vraćaju na početak. Prva bol došla je s prvim gubitkom 1995. godine, druga kada su identificirali vašeg člana porodice, a treća je kada konačno njihove posmrtne ostatke položimo ovdje u grobove u Memorijalnom centru u Potočarima. Tek tada doživite kompletnu bol, ali i olakšanje. Olakšanje jer nakon 23 godine znate gdje se nalaze kosti vaših bližnjih nakon procesa otkrivanja masovnih grobnica i identificiranja ostataka”, kazao je Duraković.

Ćamil Duraković je također dodao kako su poznate razmjere zločina koji su se u Srebrenici dogodili, kao i oni koji su direktno ili posredno u svemu tome učestvovali.

“U historijskom kontekstu, kada pogledate, ipak morate priznati da je Haški sud procesuirao ključne političke figure koje su odgovorne. Prije svih tu mislim na Radovana Karadžića, zatim Ratka Mladića kao glavnog zapovjednika tih operacija, Miloševića koji je svojevremeno bio u procesu. Zatim, razni drugi generali Vojske RS-a našli su se pred Haškim sudom i osuđeni su za genocid koji je prvi put nakon Drugog svjetskog rata dokazan u sudskim postupcima. Haški sud je u tom dijelu napravio posao, a pravda je, međutim, apstraktan pojam. Istina je da je sporo dostižna jer se pojedini procesi vode i 23 godine poslije. Moglo je biti i brže, a zašto nije, ključno je što ne postoji saradnja. Još uvijek tražimo hiljadu osoba za koje nemamo nijedan posmrtni ostatak. Sramota je što još uvijek nisu pronađeni ostaci hiljadu osoba, koji se nalaze u skrivenim masovnim grobnicama diljem RS-a“ istakao je Duraković.