18 godina od svirepog ubistva Bošnjaka u naselju Tusus u Prizrenu

0
1359
blank

U noći između 10. i 11. januara 2000. godine u Kosmajskoj ulici u naselju Tusus u Prizrenu svirepo je ubijeno četri člana bošnjačke porodice Skenderi.

Nepoznate maskirane ubice su upale u kuću Sezaira Skenderija i na najmonstruozniji način lišili života Sezaira (50), suprugu Anifu (48), dvadestgodišnju kćerku Ardijanu i majku Đulju (72).

“Pola sata nakon ponoći komšije su čule rafalnu i pojedinačnu paljbu, vjerovatno su ubice u namjeri da zaplaše žitelje ovog naselja kako bi neometano i bez svjedoka izvršile svoje gnusne namjere. Čuvši pucnjavu, žitelji ovog naselja su se uplašili i pozatvarali u svojim domovima. Nisu mogli ni telefonom da obavijeste UNMIK policiju o pucnjavi, jer su ubice pomračenih umova sračunato presjekli telefonske kablove, i to na dva mjesta. Rano ujutro komšije su našli masakrirana tijela porodice Skenderi. Osim tijela djevojke Ardijane, koje je nađeno u avliji, tijela ostalih članova porodice nađena su u krevetima. Bošnjaci ovih prostora su, nakon tragične vijesti o svirepom ubistvu bošnjačke porodice, izrazili gnušanje i zgražavanje nad ovim zločinačkim aktom. U znak protesta učenici i nastavnici u nastavi na bosanskom jeziku obustavili su nastavu”, prenio je ovu tragičnu vijest Nezavisni bošnjački nedjeljnik “Kosovski Avaz” 12. januara 2000. godine.

Na dženazi koja je obavljena 15. januara bilo je prisutno, po procjeni novinara ovog nedjeljnika, oko 15 hiljada Bošnjaka iz svih krajeva Kosova.

Počinioci ovog najstrašnijeg zločina nad bošnjačkom zajednicom na Kosovu i poslije 18 godina nisu pronađeni, piše portal info-ks.net.

Da li će se Specijalni sud na Kosovu baviti ovim, kao i slučajevima ukupno 84 posljeratnih ubistva Bošnjaka na Kosovu, ostaje da se vidi.

blank