AFERA KOJA JE ŠOKIRALA SANDŽAK: Kako su iz budžeta BNV finansirane nepostojeće “Sandžačke igre”

0
392
blank
Foto: Freepik

Povodom otkrivanja afere “Sandžačke igre” još uvijek nema zvanične reakcije iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća, niti iz redova ovdašnjih političkih stranaka.

Ipak, politička čaršija je šokirana saznanjima da se godinama iz budžeta BNV finansiraju “Sandžačke igre” koje se ne održavaju, niti postoje. No, to nije usamljen slučaj već se radi o zloupotrebama budžeta BNV u mnogo većem obimu.

Analizom dostupnih podataka dolazimo do cifre od oko 65.000€, koliko je za tri godine, u mandatu aktuelnog saziva, izdvojeno iz budžeta BNV za finansiranje nepostojećih igara.

U 2020., 2021. i 2022. godini, sudeći po izvještaju i finasijskom planu, iz budžeta BNV ka računu “Sandžačkih igara” slilo se oko 65.000€, o čemu smo na našem portalu podrobnije pisali u jučerašnjem tekstu.

Zadnji put “Sandžačke igre” održane su u Sjenici 2019. godine, nakon njihovog kratkotrajnog obnavljanja 2018. kada su održane u Novom Pazaru. Tokom narednih godina, uključujući i 2022., one nisu održavane, ali je njihovo finansiranje iz budžeta BNV nastavljeno.

Istraživački tim portala Sandzacke.rs došao je do podataka koji jasno ukazuju da se zapravo radi o dobro osmišljenom mehanizmu ispumpavanja budžetskih sredstava Bošnjačkog nacionalnog vijeća kroz mrežu organizacija sa fiktivnim djelovanjem, a koje su pod direktnom kontrolom SDA Sandžaka.

Veći dio tih organizacija osnovalo je zapravo Bošnjačko nacionalno vijeće na početku aktuelnog mandata odlazeće rukovodeće strukture.

Finanisranjem aktivnosti i projekata tih organizacija kroz navodno partnerstvo sa Vijećem, godinama je ispumpavano na milione dinara. U izvještajima tih organizacija, kao pokriće za finansijska sredstva dodijeljena od strane BNV, pominju se navodne partnerske aktivnosti koje inače sprovode radno angažovani saradnici Vijeća i koje su već finansirane posebnim stavkama u budžetu.

Tako se, na prmjer, u budžetu BNV u više slučajeva, mogu vidjeti novčana sredstva za razne manifestacije u oblasti unapređenja i razvoja kulture i tradicije Bošnjaka prikazana kao rashod Vijeća, ali se u izvještajima fiktivnih organizacija iste stvari prikazuju kao aktivnost tih organizacija. Naša redakcija podrobno je istraživala brojne zloupotrebe budžetskih sredstava BNV i o tim aferema pisaćemo u posebnim tekstovima.

Na ovaj način godinama se hrani stranačka mašinerija i zapošljavaju kadrovi SDA. To je posebno izraženo nakon izlaska Ugljaninove stranke iz vlasti na republičkom nivou i Gradu Novom Pazaru, gdje nije postojao drugi način da se gomila stranačkih uhljeba i članova familija drugačije zaposli, osim preko budžeta krovne oranizacije sandžačkih Bošnjaka.

Upravo tu leži odgovor na pitanje zašto nema rezultata Bošnjačkog nacionalnog vijeća u oblastima njegove zakonske nadležnosti. Ta novčana sredstva slila su se pomenutim mehanizmima u džepove stranačkih parazita unutar SDA Sandžaka.

Izvor: Sandzacke.rs