AFERA SRPSKI PASOŠI TURCIMA! Evo ko je sve učestvovao u prodaji pasoša turskim državljanima!

0
1287
blank

Policajka R. G. (48) uhapšena je prekjuče zbog sumnji da je uzimala mito da bi za uzvrat obezbeđivala pasoše Srbije najčešće državljanima Turske.

Prilikom pretresa kod uhapšene službenice MUP zaposlene u Upravi za upravne poslove pronađeno je čak 100.000 eura. Zbog zloupotrebe položaja i primanja mita osim nje uhapšene je matičarka A.P. (52), a privedeno je i dvoje građana Lj.N. (66) i M.Z. (56), zbog sumnje da su davali mito.

Policajka i matičarka se terete da su u dužem periodu od osumnjičenih građana primale poklone, kao i novac u iznosu od 100 do 500 eura kako bi stranim državljanima omogućile upis u knjigu državljana Srbije i donošenje rješenja po ubrzanom postupku, piše “Blic”.

Ovo hapšenje je nastavak akcije koju je prošle godine pokrenulo Tužilaštvo za organizovani kriminal zbog sumnji da je oko 300 državljana Turske među kojima su i neki istaknuti pripadnici tamošnjeg podzemlja dobilo prave srpske pasoše. Kako nije bilo dokaza da je u pitanju organizovana kriminalna grupa koja je Turcima obezbjeđivala srpske pasoše, dio istrage je Tužilaštvo za organizovani kriminal ustupilo Višem tužilaštvu u Novom Pazaru, a postupak protiv policajke R.G. i još dve osobe vodi Više tužilaštvo u Beogradu.

blank

U akciji u Novom Pazaru bio je uhapšen turski državljanin Umit Jardimci (42), koji se teretio da je bio glavni posrednik u prodavanju srpskih pasoša njegovim sunarodnicima.

Osim njega tada su uhapšena još četvorica osumnjičenih među kojima i matičari iz Novog Pazara, Sjenice, i Tutina. Od uhapšenog turskog državljanina je oduzet laptop i mobilni telefoni, što je korišćeno kao dokaz. BIA je presrela razgovore između Umita i njegovih sunarodnika koji su kupovali pasoše, kao i razgovore koje je obavljao sa matičarima u Sandzaku.

Sva petorica osumnjičenih, suočeni sa dokazima, zaključili su sporazume o priznanju krivice i već su pravosnažno osuđeni.

Jardimici je priznao izvršenje krivičnih djela trgovina uticajem i pranje novca zbog kojih je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora. Trajno su mu oduzeta i dva automobila BMW X5, proizvedena 2008. i 2006, procijenjene vrijednosti na oko 40.000 eura, kao i 50.000 eura u gotovom.

Nazif Kahrović iz Novog Pazara je priznao da je falsifikovao isprave i osuđen je na godinu i po zatvora, a oduzeto mu je i 10.000 eura. Sporazumi su zaključeni i sa Vehbom Sadikovićem i Šabanom Hodžićem iz Tutina zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i Markom Savićem iz Trstenika zbog falsifikovanja isprave u pomaganju. Njima su izrečene uslovne kazne zatvora od jedne godine, koje se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne izvrše novo krivično djelo.

blank

Uhapšena policajka, matičarka i još dve osobe biće privedene nakon isteka 48 sati na saslušanje u beogradsko Više tužilaštvo.

Pasoš vrijedan 10.000 eura

Turski državljani su dobijali prave srpske pasoše na lažna imena, što su plaćali i do 10.000 eura. S tim pasošima su mogli slobodno da putuju po cijeloj Evropi, čak i ako postoje crvene Interpolove poternice za njima. Cijena srpskog pasoša kada se identitet ne mijenja bila je od 2.000 eura pa naviše.