Akcija policije u Sjenici i Priboju zbog krijumčarenja migranata

0
972
blank

Pripadnici Službe MUP u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su organizatora i osam pripadnika kriminalne grupe koja je od oktobra 2017. do početka januara 2018. omogućila krijumčarenje više od 90 migranata sa područja Kosovo i Metohije, preko centralne Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, do zemalja Zapadne Evrope.

Nakon višemjesečne istrage usmjerene na otkrivanje krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem ljudi, akcija je sprovedena na području Šapca, Loznice, Priboja, Sjenice i Rume, a rezultat je međunarodne saradnje sa policijama Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvolken prelaz državne granice i krijumčarenje lkudi, uhapšeni su organizator kriminalne grupe F. G. (53) i članovi M. T. (47), Z. A. (45), D. Lj. (37), D. Đ. (23), R. K. (1982), T. K. (28), R. M. (36) i G. S. (56), dok se za jednom osobom traga.

Organizovana kriminalna grupa koju je predvodio F.G. migrantima je, kako se sumnja, omogućavala nedozvoljen prelaz državne granice između Srbije i Bosne i Hercegovine preko reke Drine, a za ovu uslugu naplaćivala i do 3.000 eura za jednog migranta.

Policija je prilikom pretresa kod osumnjičenih pronašla 7.170 eura, dva pištolja i dva automobila koja su koristili za krijumčarenje migranata.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, a krivična prijava biće podnijeta i protiv E. B. (38), koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

U okviru ove akcije, u Bosni i Hercegovini početkom februara uhapšeno je 16 osoba.