Aktuelni politički trenutak iz ugla člana SDP-a: Kod nas mirno, u SDA strah, u SPP panika!

0
1515
blank

Piše: Elvedin Mavrić, diplomirani politikolog

Pošto sam godinama u ovim vodama i pratim svakodnevna dešavanja na političkoj sceni Sandžaka, odlučih se da javno objavim svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u bošnjačkim partijama.

Iako izbori još nisu zvanično ni raspisani, pojedine bošnjačke stranke već su krenule u dobijanje jeftinih političkih poena na već sada zastarjeli način, koji više ne prolazi kod ovog naroda. Panika, strah, nekontrolisane izjave su odlika zadnjih dana dveju partija na ovim prostorima, Zukorlićev SPP i Ugljaninove SDA Sandžaka, što bi naš narod rekao, ne znaju gdje biju glavom.

O čemu se zapravo radi, evo kratkih objašnjenja, idemo redom.

Muamer Zukorlić – Stranka pravde i pomirenja

Nekada na početku bavljenja politikom, Zukorlić je mrtvo hladno ulazio u izbornu trku pun samopouzdanja, pun vjere u pobjedu, sada, nakon promjene imena svoje stranke Bošnjačka demokratska zajednica u Stranka pravde i pomirenja tj. izbacivanja prefiks bošnjačka, nakon četvorogodišnjeg boravka u Beogradu i političara koga čuvaju državne službe sa rotacijama druga priča. Njegovo učešće u ovom mandatu sastava Vlade Srbije nije ništa dobro donijelo Sandžaku i Bošnjacima, bolje rečeno, Mufty ništa nije uradio za narod na ovim prostorima osim što je samog sebe promovisao po nacionalnom medijima i izigravao nekog najpametnijeg za sve oblasti u životu. Nikad manja podrška u dijaspori, raskol sa vrhom Rijaseta u Bosni i Hercegovini, nezadovoljstvo imama i ostalih radnika u Islamskoj zajednici koju predvodi Dudić, samo su jedni od uzroka što se Zukorlić plaši od rezultata ovih izbora.

Zbog svega toga, iako unapred zna da sa njim niko neće on je požurio brže, bolje da stane pred TV kamere i pozove Ljajića i Ugljanina na formiranje navodno zajedničke bošnjačke liste kako bi nakon toga, posle odbijanja poziva od strane SDA i SDP tokom kampanje izigravao najvećeg Bošnjaka i da ustvari nije do njega što nismo svi pod jednim krovom. Sve u svemu, zaključak je da će njegova muka tek nastati poslije izbornih rezultata jer će realno doživjeti debakl i kaznu od naroda kao nikada do sada. Ništa novo što se tiče njega, na svim izborima u svom životu gdje god se pojavio i učestvovao on je izgubio, zato tradicija će se nastaviti i na proljećnim izborima. Iskreno, ovoj grupaciji bi najbolje bilo da opet vrate ahmedije na glavu jer u ovim političkim vodama očito je da ne znaju plivati a i vjerovatno im je dosadilo da više rone jer očito više nemaju vazduha za bilo šta. Toliko o akademiku Muameru Zukorliću i njegovoj stranci SPP.

Sulejman Ugljanin – SDA Sandžaka

Kod Ugljanina i njegove SDA Sandžaka slična ali skroz druga priča, totalni raspad sistema na svim nivoima. Nikad manja podrška kod naroda, nezadovoljstvo sa svih strana, unutrašnji raskol i podjele, kriza kakvu ova stranka od svog osnivanja ne pamti. Loša politika vođena od vrha, lutanje u svojim principima od molbe Ugljanina Vučiću za ulazak u sastav Vlade Srbije, bratimljenje sa albanskim, kosovskim političarima tzv. albanizacija Bošnjaka, ultimatumi partijama za saradnju u vidu usvajanja tamo neke Platforme za Sandžak, vraćanje tema aktuelnih 90-tih godina, urušavanje i zloupotreba institucije BNV-a su samo neki od uzroka trenutne situacije u ovoj stranci.

Zbog svega toga, zbog straha od loših rezultata na predstojećim izborima. Davno je prošlo vrijeme PROLEĆNOG MIRISA KOJI SE ŠIRIO i zastave koju je narod glasao, danas samo dela kod naroda pobeđuju. Ugljaninovo rukovodstvo zadnjih dana potencira u javnosti navodni bojkot, a svi znamo da od toga ništa nema jer ne učestvovati na lokalnim izborima sada, za njih bi’zasigurno značilo gašenje ove stranke za sva vremena. Kako god odlučili, završna konstatacija od strane naroda je: “Ko učestvovali, ko ne učestvovali, to je sad totalno nebitna stvar!”.

Rasim Ljajić – Sandžačka demokratska partija

U stranci Rasima Ljajića skroz druga priča. Svakodnevni priliv novih članova u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju, Tutinu daje im krila za veliki izborni uspjeh. Višegodišnja Ljaćićeva politika koja se zasnivala na miru, toleranciji među političkim neistomišljenicima je urodila plodom i rezultat toga je sadašnje stanje na svakom koraku Pazarske čaršije gdje više nikoga nije briga ko za koju stranku glasa, i tenzija koje su ovde svakom zagorčavale život kao nekada po tom pitanju više nema. Sve što je obećano, sve je uradjeno pa i više od toga!

U samoj partiji nema nikakvih briga niti strijepnje povodom predstojećih izbora. Atmosfera puna energije, radi se punom parom na sve strane, ide se dalje, mora se odraditi započeto i zato kao primjer daju da građevinska sezona u Novom Pazaru i dalje traje iako je mjesec januar. Preporod koji je Novi Pazar doživio tokom proteklih godina otkada je SDP na vlasti stvorili su od ove partije lidera u politici na ovim prostorima a kao dokaz tome je slabost ostalih partija koje im bezuspješno pokušavaju parirati.

Sve u svemu, dok su drugi pričali, ogovarali, bljuvotine izmišljali, tračarili, pametovali, Rasim Ljajić i SDP su radili. Spremno se dočekuju izbori i uvereni su svi u pobedu kao nikada do sada.

Prema mom mišljenju, kao nikada do sad, kakva god bila kampanja, kakva god obećanja dolazila sa bilo koje strane, narod je zasigurno još prije izbora sve na vrijeme prepoznao, odlučio i pobjednik izbora u Sandžaku se već zna!