Albanci traže otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu

0
679
blank

Albanci očekuju dozvolu da se u Bujanovcu ili Preševu otvori konzulat Albanije, kao što su Bošnjaci u Novom Pazaru u utorak dobili konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca Ragmi Mustafa kaže da je zahtjev podnijet još prije tri godine, pišu Bujanovačke.

On se oglasio posle otvaranja Generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru.

“Pozdravljam i čestitam Bošnjačkom nacionalnom vijeću otvaranje konzulata BiH. Mi očekujemo isto – otvaranje konzulata Republike Albanije u Preševskoj dolini, što je zahtjev koji je Ministartsvo spoljnih poslova Albanije u koordinaciji sa NSA podnelo pre tri godine“, naveo je Mustafa.

Ideju o konzulatu Albanije u Bujanovcu prvi put je pomenuo tadašnji albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj prilikom posete NSA 2020. godine.

“Definitivno ovdje moramo otvoriti generalni konzulat da bismo omogućili jaču vezu Albanije i Albanaca, a sa našom diplomatijom uskoro ćemo donijeti dodatne mjere za jačanje odnosa sa ovdašnjom dijasporom“, rekao je tada Cakaj.

Početkom prošle godine grupa građana Preševa zatražila je od premijera Albanije Edija Rame otvaranje konzulata te zemlje u Preševu.

Izvor: Bujanovačke