ALBANIZACIJA BOŠNJAČKIH MEZARISTANA: Ugljanin i Azizi pred Popis samoinicijativno postavljaju ploče po Pazaru

0
1043
blank
Screenshot/Behar TV

Na mezarju “Gazilar” u Novom Pazaru u subotu, 13. avgusta otkrivena je spomen ploča posvećena porodici Mumin efendije Halitija, šerijatskog sudije na Kosovu i Sandžaku prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Mumin efendija je zajedno sa svojom porodicom stradao tokom savezničkog bombardovanja Novog Pazara 7. novembra 1944. godine, a od cijele porodice jedino je preživjela njegova kći Refadija, u to vrijeme šestogodišnja djevojčica. Ona je sa 15 godina usvojena i danas živi u Makedoniji.

Mumin efendija porijeklom je iz sela Slupčane kod Kumanova, a bio je oženjen kćerkom uglednog novopazarskog trgovca Ćamil-bega Ejubegovića, predsjednika opštine i jednog od rukovodećih ljudi Džemijeta. Šerijatsko pravo diplomirao je na univezitetu El-Azhar u Kairu.

U aktivnost, koju je organizirao i njome koordinirao predsjednik udruženja “Kosovo za Sandžak” Ismet Azizi, bili su uključeni zastupnici porodice, predstavnici sela Slupčane, te predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom. Iz udruženja “Kosovo za Sandžak” aktivnost je označena kao podizanje spomen ploče albanskim žrtvama u Sandžaku.

Zvuči nevjerovatno da Ismet Azizi, čovjek koji dolazi iz druge države, podiže spomen obilježja u Sandžaku bez odobrenja nadležnih organa, lokalne samouprave, Islamske zajednice i Komunalnog preduzeća “Čistoća” koje je nadležno za uređenje grobalja i mezarluka u Novom Pazaru. Riječ je o činu kršenja zakona Republike Srbije za šta je predviđena i krivična odgovornost.

Ako je ko trebao da podiže spomen obilježje trebale su to biti zvanične bošnjačke institucije uz odobrenje Islamske zajednice i Grada Novog Pazara. Da li ovo predstavlja uvod u anarhiju u kojoj će Ismet Azizi na svakom ćošku dizati spomenike po svojoj verziji historije za koju dobro znanmo kako izgleda i po kojoj su Bošnjaci u Sandžaku asmilovani Albanci.

Očito da se Sulejmanu Ugljaninu i Bošnjačkom nacionalnom vijeću ne može vjerovati da će na ispravan način sprovesti kampanju za predstojeći Popis stanovništva u Srbiji, te pozivamo sve patriotske organizacije i udruženja da se mimo BNV samoorganizuju na agitaciji za predstojeći Popis 2022. godine.

BONUS VIDEO: Postavljeno spomen obilježje porodici Mumin ef. Halitija (Behar TV)

Izvor: Sandzacke.rs