Albanski historičari tvrde: “Mnogi Albanci su bošnjačkog porijekla” (VIDEO)

0
2204
blank

Mnoštvo albanskih autora koji se bave porijeklom muslimanske populacije u Albaniji i na Kosovu navode da je veliki broj Albanaca zapravo bošnjačkog porijekla.

Bogata je kolekcija samih albanskih autora koji govore o doseljavanju i migraciji muhadžira, pretežno muslimanskog stanovništva, raznovrsnog porijekla (bošnjačkog, turskog, albanskog, čerkezkog i dr.) od Mađarske i Bosne, do juga Srbije i Crne Gore i njihovo naseljavanje na Kosovo, Albaniju, Makedoniju, odnosno na teritorije koja su i dalje bile pod upravom Osmanskog carstva.

Ovi dokazi iz usta vodećih albanskih historičara najbolje pokazuju koliko je lažna i viještačka kampanja kojom su izloženi sandžački Bošnjaci zadnjih nekoliko godina od Udruženja “Kosovo za Sandžak” i izvjesnog Ismeta Azizija.

Dakle, ne da sandžački Bošnjaci nisu albanskog porijekla, kako tvrdi Azizi, već veliki broj Albanaca zapravo nosi bošnjačko porijeklo.

Jedan od najvećih autoriteta u ovoj oblasti je svakako Dr. Osli Jazexhi, kanadsko-albanski historičar koji je specijalizirao historiju Islama.

U video klipu koji objavljujemo uz ovaj tekst, Jazexhi nedvosmisleno govori da je činjenica da muslimani koji danas žive u Albaniji i na Kosovu nisu svi Albanci, da su mnogi muhadžiri (izbjeglice) koji su doselili na današnja albanska područja i da među njima ima veliki broj Bošnjaka.

Izvor: Sandzacke.rs