Aleksandar Vučić danas sa Recepom Tayyipom Erdoganom

0
772

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovat će danas u dvodnevnu zvaničnu posjetu Turskoj, gdje će se sastati sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Vučića će u Istanbulu dočekati turski kolega, sa kojim će prisustvovati Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Vučić će sutra boraviti u Ankari gdje će položiti vijenac ispred mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, tvorca moderne turske države, prenose beogradski mediji.

Nakon toga, Vučić će se sastati sa predsjednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom.

Predviđeno je i polaganje cvijeća stradalima tokom neuspjelog puča 2016. godine u pratnji predsjednika turskog parlamenta.

Predsjednik Srbije će se zatim sastati sa Erdoganom u Predsjedničkoj palati.

Ova posjeta dogovorena je krajem marta kada su Vučić i Erdogan razgovarali telefonom, poslije hapšenja šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz kabineta turskog predsjednika saopšteno je da će na sastancima biti razgovarno o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će “doprinijeti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali”.

Iz turskog Predsjedništva ističu da se očekuje će Erdogan “razmijeniti gledišta povodom nedavnog razvoja situacije na regionalnom i međunarodnom nivou”.