Allahrahmetile Arap džamija. Ubili su je!

0
2050
blank
Foto: Medin Halilović

Piše: Teufik Tahirbegović

Priča ide ovako: “Sletio golub u dvorište restorana Gazija na nekadašnjem gradskom trgu Gazi Isa beg. Otud, odvud pa Zukorliću u ruke.

– Zovte Ćatka (Salahudin Fe.) – uzviknu sandžački gazija.

Dotrča Ćatke uspuhan sa fotoaparatom velikih mogućnosti i iškljoca gaziju akademika sa golubom u ruci.

Zatim, brže-bolje, te fotografije posla akademikovom prijatelju u redakciji “Alo” da se objave u sutrašnjem broju.

I kad svi pomisle da se tu priča završava, varaju se. Legenda kaže da se tu noć iz kuhinje restorana Gazija širio lijep miris sandžačkog birijana sa tek očerupanim golubom.”

blank
Foto: alo.rs

Nekako me ova priča i jadni golub podsjeti na Arap džamiju. Očerupana starica već mjesecima kuka u sred Novog Pazara. Doziva Pazarce, sve viđene i probrane, i uzvikuje: “Sram vas bilo! Sram vas bilo!”

A taj što ruši bošnjački kulturno-historijski spomenik prve kategorije je zapravo onaj koji se kandiduje da brine o kulturi ovog naroda na izborima za BNV. Piroman se kandidovao za vatrogasca.

Zukorlić je jedan od najvećih rušitelja bošnjačke kulturne baštine. Pod njegovom palicom nestajali su dragulji islamske arhitekture. Prepravljani, dograđivani i tako gubili svoju kulturno-historijsku vrijednost. Dobijali smo pvc džamije, kaldrme su mijenjali graniti, drvene munare su rušene, stoljećima stare kapije su bacane u kontejnere, a sjajne arabeske i levhe su krečene “jer su smetale klanjačima i odvlačile pažnju.” Ti barbarski činovi se mogu mjeriti sa mongolskim rušilačkim pohodima.

I sve to na stranu, a na stranu obraz koji poslije svega nasrne i na Arap džamiju kidajući joj komad po komad tijela na očigled cijele sandžačke javnosti. I to u sred izborne kampanje za BNV, na kojima se kandiduje za čelnika kulturne institucije sandžačkih Bošnjaka.

Da sam protivkandidat Zukorliću napravio bih veliki plakat unakažene Arap džamije i napisao poruku: “Glasajte za Zukorlića. Glasajte za OVO!”

Pa ko želi nek izvoli. Nek bira stečajnog upravnika bošnjačke kulture koji će i to malo što je ostalo porušiti i na ruševinama napraviti dućane i restorane. Napraviti novu kulturu i sazidati nove kulturno-historijske spomenike. Biće to nova bošnjačka era Zukizma koja će porušiti sve staro, spaliti historiju i knjige i označiti početak nove bošnjačke historije. Ona će počinjati i završavati sa Zukorlićem. Ništa prije toga, poslije toga i mimo toga neće postojati.