Ambasadorka BIH: Otvaranje konzulata u Novom Pazaru do kraja godine

0
602
blank
Foto: radiostoplus.com

Ambasadorka Bosne i Hercegovine (BIH) u Srbiji Aida Smajić ocijenila je danas da će otvaranje generalnog konzulata njene zemlje u Novom Pazaru doprinijeti unaprjeđenju odnosa između dve države.

Ona je novinarima nakon razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem rekla da su međudržavni odnosi dobri, ali da ima prostora za njihovo unaprjeđenje, javlja radio Sto plus.

“Otvaranje konzulata je i dobra prilika da se Bošnjaci iz ovog grada povežu sa Bošnjacima u BIH. Kao što znate, Vlada Srbije je dala suglasnost za otvaranje konzulata, nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev, a mi smatramo da je to dobra politička odluka i pozdravljamo je“, rekla je Smajićeva.

Ona vjeruje da će konzulat u ovom gradu biti otvoren do kraja ove godine, a da joj nisu poznati detalji o tome koliko će biti zaposlenih i koga će predsjedništvo imenovati za konzula.

Gradonačelnik Biševac rekao je da će otvaranje ovog diplomatskog predstavništva biti od velikog značaja za same građane i brže rješavanje administrativno- pravnih poslova.

“Značaj otvaranja konzulata je višestruk, kako za dvije države, tako i za same građane. Doprineće institucionalnoj povezanosti i povećanju saradnje u privrednoj, kulturnoj i svim drugim oblastima“, rekao je Biševac.

On je istakao da će pored konzulata BIH, u ovom gradu uskoro biti otvoreno i diplomatsko predstavništvo Turske.

Ovo je prva zvanična posjeta jednog ambasadora Bosne i Hercegovine Novom Pazaru.

Izvor: Radiostoplus.com