Amela Terzić: Na Mediteranskim igrama čeka me žestoka konkurencija

0
1177
blank
Foto: Anadolija

Reprezentativka Srbije i atletičarka Novog Pazara, Amela Terzić, u svom gradu obavlja poslednje pripreme pred predstojeće Mediteranske igre koje će se održati u španskoj Taragoni.

Trofejna sportistkinja iz Novog Pazara polahko ali sigurno, uz naporan rad, učestale treninge i nastupe na mitinzima širom sveta, brusi formu za jedno od najvažnijih takmičenja ove godine, Evropsko atletsko prvenstvo koje će se u avgustu održati u Berlinu.

Za nastup na kontinentalnom šampionatu u Njemačkoj na 1.500 metara Terzić je normu nedavno ostvarila, te je i nadmašila za 1,78 sekundi kada je u cilj ušla kao šestoplasirana na Klasik mitingu u španskoj Uelvi ostvarivši vreme od četiri minuta i 10,22 sekunde. Za Anadolu Agency (AA) je pričala da je njen početak atletske sezona obeležila povreda koja ju je omela i pratila kroz par trka, ali uprkos tome uspela je da ostvari normu za Evropsko prvenstvo.

“Jurila sam na više trka normu. Na trećoj trci koju sam istrčala u Španiji uspela sam da ostvarim normu. Što se tiče te trke, žrtvovala sam se zaista jer mi tada plasman nije bio bitan niti sam htela taktičku trku gdje su se svi ostali “štekali”. Ja sam od početka krenula za “zecom” kako bi ispunila normu, što sam i uspela”, kazala je Amela Terzić.

Mediteranske igre koje će se u Španiji održati od 22. juna do 2. jula biće, kaže Terzić, novo iskustvo za nju. Očekuje je jaka konkurencija u trci na 1.500 metara. Nastup u Taragoni neće biti pokazatelj njene najbolje forme koju polako tempira za nastup na Evropskom prvenstvu koje će se održati za nešto manje od dva meseca.

“Mediteranske igre su zaista jake zato što ni na Evropskom prvenstvu neću imati konkurenciju kao na Mediteranskim igrama gde dolaze devojke iz Maroka koje će mi biti najjača konkurencija”, rekla je Terzić.

Velika takmičenja poput Evropskog prvenstva koje će se u Berlinu održati od 7. do 12. avgusta Ameli nisu strana, no uprkos tome, kaže Amela, svako veliko takmičenje od nje iziskuje posebne pripreme i velika odricanja.

”Konkurencija nikada ne spava, tako da moram uvek biti spremna. Imaću jaku konkurenciju. Djevojke, njih 5, finalistkinje su Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva, one me čekaju na ovom Evropskom prvenstvu. Drago mi je da ću se i ja naći tu i trčati protiv njih”, rekla je Terzić.

Osim na 3.000 metara u dvorani, Amela Terzić je rekorderka Republike Srbije na otvorenom u disciplinama 800 metara (1:59,90), 1.000 metara (2:39,79), 1.500 (4:04,77) i 2.000 metara (5:55,62) na otvorenom. Prošle godine osvojila je zlato u trci na 1.500 metara, na Univerzijadi u Kineskom Tajpehu. Uspela je da se na Olimpijskim igrama u Brazilu pre dve godine, u trci na 800 metara domogne polufinala, a trčala je i u disciplini 1.500 metara.

U juniorskoj konkurenciji Terzić je bila i vicešampionka svijeta na 1.500 metara i prvakinja Evrope u krosu.