AZIZI I DACI POZVALI ALBANCE: Glasajte Dina Škrijelja, on je drugi Aćif Bljuta i borac za Albance Sandžaka

0
1116
blank

Već više mjeseci primjetno je odsustvo predsjednika albanske organizacije “Kosovo za Sandžak” Ismeta Azizija iz Novog Pazara i skupova koje organizuju SDA Sandžaka i BNV. Iako se pazarska čaršija pita “gdje je Azizija?” tokom izborne kampanje u Sandžaku, upućeni tvrde da je rukovodstvo SDA Sandžaka procjenilo da bi njegovo prisustvo u izbornoj kampanji bilo loše za rejting stranke zbog loše reputacije među sandžačkim Bošnjacima.

Upravo zbog tih razloga je i sklonjen s vrha liste za poslanike generalni sekretar stranke Ahmedin Škrijelj, koji je u sandžačkoj javnosti prepoznat kao ključni igrač Azizija i albanskih lobista u pokušajima albanizacije bošnjačke politike u Sandžaku.

Iako daleko od Sandžaka, Ismet Azizi se koliko toliko potrudio lobirati za svoga pulena u Sandžaku. Na grupama svog udruženja uputio je poziv na albanskom jeziku svim Albancima da podrže Ahmedina Škrijelja za poslanika u Skupštini Srbije. Azizi je naglasio da Škrijelj nije nepoznat za albansku javnost i pozvao sve Albance u Srbiji da ga podrže jer je on “drugi Aćif Bljuta”.

“Dragi prijatelji, Ahmedin nije za albansku javnost nepoznat! Optužuju ga njegovi sunarodnici i politički protivnici za albaniziranje Sandžaka. Zbog toga, otvoreno pozivam sve koji žive u Srbiji i imaju pravo glasa da ga podrže da uđe u Parlament Srbije. Ahemdini će biti “drugi Aqif Blyta”, koji će se boriti za pravo Sandžaka za autonomiju i poseban status Sandžaka”, napisao je Azizi.

No, Azizi očito nije upoznat s izbornim zakonodavstvom u Srbiji, odnosno da se ne glasaju pojedinačni kandidati za poslanika, već se glasa lista, a onda se poslanička mjesta raspoređuju po redosljedu. No, Škrijelj se nalazi tek na mjestu br. 5, tako da su skoro nikakve šanse da u Skupštinu Srbije uđe kao poslanik.

Vjerovatno po instrukcijama, odmah nakon Azizija oglasio se Ali Daci iz Rožaja, koji je uz Azizija drigi čovjek ovog albanskog udruženja. I Daci je imao sličan poziv svim Albancima:

“Ahmedin Škrijelj jedna je od najistaknutijih političkih i patriotskih licčnosti našeg vremena u Sandžaku. Njegov izbor za člana parlamenta blagoslov je za ljude ove pokrajine i snažan stub prava i sloboda naroda Sandžaka. Želimo uspjeh i molimo sve Albance koji imaju pravo glasa u Srbiji da podrže ovog političara i borca ​​za prava Albanaca u SANXHAK-u”, napisao je Ali Dacić.

Očito su se karte sasvim otvorile. Albanski propagandisti sasvim otvoreno govore o Ahmedinu Škrijelju kao borcu za prava Albanaca u Sandžaku. Bez ijedne riječi ikada o Bošnjacima kada se pomene njegovo ime.

U pozivima Albancima da se glasa nijednom nije rečeno još neko drugo ime. Nije čak pomenuta ni stranka SDA Sandžaka pa ni nosilac liste Sulejman Ugljanin. Poziv je bio otvoren i jasan. Samo za Ahmedina Škrijelja.

Izvor: Sandzacke.rs