AZIZI PREŠAO SVAKU MJERU: U propagandnom videu vrijeđa Bošnjake i Bosnu

0
1226
blank

U najnovijem propagandnom video uradku glavnog albanskog lobiste u Sandžaku Ismeta Azizija, koji je objavljen na YouTube kanalu albanske NVO “Kosovo za Sandžak”, na najgrublji mogući način vrijeđaju se nacionalna osjećanja Bošnjaka, ali i Bosna i Hercegovina i tamošnji Bošnjaci tako što se tvrdi da sandžački Bošnjaci nemaju ništa s Bošnjacima Bosne i da govore čak različit jezik.

Zanimljivo da je Azizi ovaj video vrlo brzo uklonio, vjerovatno zbog sugestija koje je dobio da je prešao svaku granicu i mjeru u vrijeđanju i omalovažavanju Bošnjaka.

Izvjesni Rifat Cecunjanin iz Plava, široj javnosti totalno nepoznata i nebitna persona, krajnje tendeciozno i kroz prizmu soptvene životne percepcije govori o Bošnjacima i bošnjaštvu uopće i o odnosima sa drugim narodima.

Cecinjanin iliti Cecunaj kako ga je Azizi albanizirao, gledaocima krajnje negativno govori o Bosni i tamošnjim Bošnjacima navodeći da Bosna nikada nije pomogla Sandžaku, da su sandžački Bošnjaci po mentalitetu bliži Albancima i da su drugog jezika.

“Ja se osjećam sretno i zadovoljno kao Albanac. Najbliži sam sa muslimanima bez obzira odakle su i ko su. Naša prošlost nas vezuje sa Albanijom i Kosovom. Mi smo se uvijek pomagali jedni druge.”

blank
Screenshot video klipa koji je Azizi objavio pa brzo uklonio sa YouTube kanala

A onda se redaju biseri za biserom:

“Što se tiče Bosne iste smo vjere, ali nismo iste tradicije mantaliteta i govora.”

Kao i ona:

“Mi smo u Sandžaku preko 90 odsto albanskog porijekla i mentaliteta.”

“Moj sin je završio Medresu u Novom Pazaru a onda je u Medini studirao islamske nauke. I tamo je odlazila elita da drži predavanja studentima da mi moramo što jače kontakte da imamo sa Albanijom i Albancima sa Kosova. Jer niko nam nije pomogao u teškim vremenima nego oni. Bosna nam nikad nije pomogla, nažalost. To je narod drugog mentaliteta a mi smo istog karaktera i mentaliteta u Sandžaku i na Kosovu”, zaključuje ovaj izmanipulisani čovjek.

Ovo je samo jedan u nizu uvrijedljivih aktivnosti koje Azizi sprovodi u Sandžaku, tragajući za neukim ljudima koje je lahko izmanipulisati, pa čak i do te mjere da se kaže da Bošnjaci Sandžaka i Bosne ne govore istim jezikom. Na kraju će ispasti da govorimo sandžačkom varijantom albanskog jezika.

Podsjetimo da je prethodno Azizi imao niz aktivnosti po Pešterskim selima gdje je u škafu svog automobila nosio uvijek pripremljene ćulahe kako bi ih metnuo bošnjačkoj seoskoj djeci na glavu i tako ih uslikao opravdavajući sredstva koje se ulažu od strane određenih struktura za albanizaciju Sandžaka.

Imao je Azizi i pokušaje albanizacije bošnjačkih velikana, pa je tako svojedobno Avda Međedovića albanizirao nadenuvši mu prvo jedno albansko prezime, a kasnije i drugo. Nije na miru od ovog albaskog propagandiste ostao čak ni Ćamil Sijarić.

Ipak, valja istaći da su ove aktivnosti izazvale brojne reakcije i negodovanja među Bošnjacima i bošnjačkom inteligencijom. Mnogi od njih su što javno, što u ličnim kontaktima s BNV, tražili prekidanje svake saradnje s ovakvom osobom i njegovim udruženjem, ističući da Azizi samo narušava dobre odnose bošnjačkog i albanskog naroda i stvara animozitet, pa čak i mržnju.

Ipak, jedna proalbanska struja unutar SDA i dalje istrajava na albanizaciji sandžačke i bošnjačke tradicije, dajući podršku Aziziju.

Očito da ne prestaju pretenzije prema Bošnjacima sa različitih strana. Pored toga što su Bošnjaci bili izloženi agresivnoj srbizaciji i crnogorizaciji, koje i dalje traju, sada im se kao brat blizanac pridružila i albanizacija, djelujući istim metodama kao srpska nacionalna politika, odnosno negirajući bošnjački identitet, bošnjačko porijeklo, bošnjačku tradiciju i kulturu.

Izvor: Sandzacke.rs