Bajatović: Gas do Tutina stiže ove godine, cijena priključka 780 eura

0
524
blank
Foto: Screenshot/RTS/Freepik

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović najavio je danas da će ove godine biti završena izgradnja gasovoda visokog pritiska od Aleksandrovca do Tutina.

On je gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS) ocijenio da će se time steći uslovi za gasifikaciju ovog dijela Srbije.

Bajatović je prikom posjete Novom Pazaru u avgustu 2021. godine obećao da će gasovod Aleksandrovac – Brus – Raška – Novi Pazar – Tutin biti završen do kraja juna 2022. godine, kao i da bi u martu te godine mogla da počne izgradnja distributivne mreže u Novom Pazaru.

“To neće biti jednostavno, grad je dosta sabijen, ulice su uske i komplikovane, ali me raduje što postoje snimci svih instalacija. Uobičajeno vreme gasifikacije grada ove veličine je oko tri godine, prvo će se raditi magistrale od čelika do industrijske zone, toplane i velikih potrošača, a potom se prelazi na plastične vodove do individualnih potrošača”, izjavio je Bajatović.

On je istakao da će cena gasa u Novom Pazaru biti ista kao i u ostalim gradovima, a da će priključak na gasovodnu mrežu koštati 780 eura, uz mogućnost plaćanja na tri godine.

Bivša ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, godinu dana kasnije, najavila je da će gasovod Aleksandrovac – Novi Pazar – Tutin biti završen u martu 2023. godine.

Ona je prilikom obilaska radova na Kopaoniku rekla da Ministarstvo redovno prati kako teku radovi i da će to nastaviti da radi.

“Kada smo 28. februara obilazili radove na ovom gasovodu zatekli smo na gradilištu četiri radnika i nijednu mašinu, a danas je na terenu 195 radnika i više od 80 mašina. Tada je bilo zavareno 12 kilometara cevi, za godinu i po dana, a sada je zavareno 60 kilometara, a još 80 kilometara dopremljeno na trasu”, kazala je Mihajlović.

Razvodni gasovod od Aleksandrovca do Tutina dug je 116 kilometara, njegova izgradnja koštaće oko 52 miliona eura i procjene govore da će njegovim završetkom oko 30.000 domaćinstava biti priključeno na mrežu.

Izvor: Beta