Baklava, neizostavna poslastica sofri za posebne prilike

0
2070
blank
Foto: Anadolu Agency

Bajram, ali i drugi vjerski praznici oduvijek su bili prilika za učvršćivanje međuljudskih odnosa. Često, pogotovo u predbajramsko vrijeme moglo se čuti kako se tuga smanjuje dok se dijeli, a radost samo povećava.

Radost bajrama potrebno je podijeliti sa porodicom, prijateljima i komšijama bez obzira da li su muslimani ili ne.

Bajram za muslimane predstavlja veliku radost, pa ju je najbolje podijeliti uz slasticu dostojnu i sultanovog dvora – baklavu.

Baklava je kolač orijentalnog porijekla nastao u Armeniji, mada pojedini izvori tvrde da je nastala i u Saudijskoj Arabiji.

blank
Foto: Anadolu Agency

Danas je prisutna u svim dijelovima svijeta. Shodno podneblju na kojem se sprema, recept se mijenja od jednog područja do drugog.

Bilo kako bilo, ovaj kolač nad kolačima, zahtijeva izrazito umijeće pravljenja, a potom i rezanja. S obzirom da se u ovaj kolač koji se pravi od jufki (prije su one bile ručno razvijane, a danas u skladu s potrebama modernog vremena i vječitoj žurbi moguće je kupiti gotove) i raznih dodataka (orasi, bademi, lješnjaci, pistacije, čokolada…), a potom se dodaje agda. U vrijeme kada je baklava tek nastajala pravila se s medom, pa je samim tim bila zastupljena kod pretežno imućnijih porodica i spravljala se za velika slavlja. Danas kada se pravi sa ekonomičnijim rješenjem- šećerom, i dalje se služi u posebnim prilikama.

blank
Foto: Anadolu Agency

Izvor: Anadolu Agency