Balje: Svaka država bi postupila kao Kosovo

0
1096
blank
Foto: arbresh.info

Zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova Duda Balje komentarisala je za Vijesti.ba jučerašnja događanja na Kosovu.

Navodi da je reakcija vlasti Kosova odgovor na akciju Srbije i na ulazak neovlaštenih lica bez najave.

“Mi smo jučer u principu pokazali kako ćemo se ponašati prema državama koje nas ne respektuju kao samostalnu državu. Naravno, da smo očekivali reakcije od strane Srbije i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pročitala sam naravno i reakciju gospodina Dodika koja je za mene nevjerovatna, iako od njega ništa pametnije i inteligentnije nisam ni očekivala”, navodi Balje.

Ističe da se nepotrebno dižu tenzije, jer svaka država koja je samostalna i koja je svjesna svoje terirtorije postupila bi isto.

“Niko ne brani nijednom Srbinu niti bilo kome da dođe na teritoriju Kosova. Kosovo je demokratska država, ali mislim da osobe koje su znale da ne mogu na takav način doći, na koncu su se prethodno trebale najaviti, jer je najava bila neophoda, i ponavljam, jučerašnja akcija naše policije je upravo reakcija na neovlašteni ulazak na teritoriju Kosova”, rekla je.

Navela je da je to ujedno stav bošnjačke zajednice na Kosovu, nje kao predstavnice kao i svih građana Kosova.

“Apsolutno je isto mišljenje, ali ne vidim zbog čega se diže ovolika galama oko ovog jer svaka samostalna država bi postupila isto”, zaključila je Balje.