Beograd / Sandžaklijama višegodišnje kazne zbog ratovanja u Siriji

0
1022
blank

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas su izrečene prvostepene presude sedmorici optuženih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji, među kojima su četiri Novopazarca i jedan Tutinac.

Radio Slobodna Evropa navodi da su svi optuženi proglašeni krivim za krivično djelo koje im je stavljano na teret i svi su osuđeni na zatvorske kazne.

Novopazarci Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tutinac Tefik Mujović osuđeni su na po 11 godina zatvora.

Izudin Crnovršanin i Rejhan Plojović, također iz Novog Pazara, osuđeni su na po devet godina i šest mjeseci.

Beogradjani Ferat Kasumović i Goran Pavlović osueni su na sedam godina i šest mjeseci, odnosno na devet godina i šest mjeseci zatvora.

Oni su osuđeni po optužnici da su u Srbiji i regionu, kao i u Zapadnoj Evropi, prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije u kampove za obuku, a nakon toga na ratište u Siriji.

Prema optužnici, oni su početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta – ISIL i Front Al Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Prvooptuženom Abidu Podbićaninu – o kome je februara 2015. godine objavljena nikada potvrđena informacija da je poginuo na sirijskom ratištu, Goranu Pavloviću i Rejhanu Plojoviću presuda je izrečena u odsustvu – s obzirom na to da su nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Sa druge strane, Sead Plojović, Izudin Crnovršanin, Ferat Kasumović su već pune četiri godine u pritvoru – pošto su uhapšeni oktobra 2014. godine. Tefik Mujović je u pritvoru od privođenja koje se dogodilo 2016. godine.

To je inače prvi postupak koji su pravosudni organi Srbije pokrenuli zbog ratovanja u Siriji, a počeo je marta 2015. godine.

Četiri puta je vraćan na početak. U dva navrata razlozi su bili proceduralne prirode – izmjene sastava sudskih vijeća.

Nakon toga uzrok je bio objedinjavanje sa optužnicom protiv Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića. Na koncu – četvrti put suđenje je ispočetka počelo zbog hapšenja još jednog od osumnjičenih, Tefika Mujovića.

Zbog toga su advokati odbrane, ali i stručne posmatračke organizacije ukazivale na ugroženost prava optuženih da im se sudi u razumnom roku.