Beogradski i vojni muftija Jusufspahić: Kosovo je kolijevka Srbije

0
1412

Mi gledamo naprijed, ka budućnosti. Tu vidimo našu i vašu djecu u slozi, u zemlji u kojoj nema trzavica. Ako to ne postignemo, bit ćemo odgovorni pred Bogom.”

To je u intervjuu za Srpski telegraf poručio Mustafa Jusufspahić, muftija beogradski i vojni.

“Nama je u interesu da u ovoj zemlji bude više muslimana, a cijepanjem Kosova muslimani postaju manjina u ovoj zemlji. To je uostalom ono što sam rekao i ministru spoljnih poslova Gambije, koja je preispitivala svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. To je nešto što mi iskreno mislimo. Ne volimo da nam se zemlja cijepa, a nije ni pravedno odvajati kolijevku ove zemlje”, rekao je Jusufspahić.

blank

Govoreći o položaju muslimana u Srbiji, beogradski muftija naglašava da muslimani imaju sva prava kada su u pitanju zakonske odredbe.

“Problemi nekad nastaju u praksi, zavisi od opštine do opštine. Veoma cijenimo rad ljudi koji su voljni da učine nešto dobro za ovu zemlju jer smo i mi saborci u toj priči. Naša djeca rastu i odgajaju se u Srbiji i mi joj želimo samo najbolje. Islamska zajednica Srbije je uvijek bila sastavni dio odbrambenog sistema ove zemlje. Kao muftija vojni, pokazao sam da to i dalje jesmo i radimo na tome da muslimane ove zemlje animiramo da što više ulaze u sistem odbrane. Između ostalog, da služe vojni rok”, kaže Jusufspahić.