BEZ NOĆNOG NAMAZA NA TRGU: Mešihat saopćio da će se klanjati po džamijama

0
997
blank

Povodom nastupajuće 27. noći mjeseca Ramazana, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka izdao je obavještenje vjernicima da će se noćni namaz obavljati u džamijama, a da će se muftija Mevlud ef. Dudić vjernicima obratiti u Islamskom centru Gazilar.

“Mešihat Islamske zajednice obavještava džematlije da će se 27. noći Ramazana noćni namaz obavljati u džamijama kao i tokom zadnje trećine Ramazana, a da će se predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić obratiti u Islamskom centru Gazilar”, navodi se u obavještenju Mešihata.

Ovim je prekinuta obnova vjerske tradicije obavljanja namaza na musalli (otvorenom prostoru) i dugogodišnja praksa okupljanja vjernika na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru, gdje je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji tradicionalno organizirao zajednički noćni namaz u povodu noći Lejletu-l-kadr.

blank
Noćni namaz u Novom Pazaru (Foto: mesihat.org)

Novi Pazar nije bio jedini grad u kojem je Mešihat IZ u Srbiji organizirao noćni namaz na otvorenom.  Po prvi put je 2015. godine i u Tutinu održan noćni namaz kojem je pristvovao veliki broj vjernika.

Muslimani u regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Izvor: Sandzacke.rs