Biberović: Stranke BNV vide isključivo kao izvor finansijske i političke dobiti

0
257
blank

Izvršni direktor NVO “Urban in” Sead Biberović ocijenio je danas da je sporazum SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) o formiranju većine u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) dokaz da u tom manjinskom organu one vide izvor finansijske i političke dobiti.

Prema njegovim riječima, ovaj dogovor potvrđuje da političkim partijama nije mjesto u nacionalnim vijećima, zato što one zastupaju lične i partijske interese, a ne interese Bošnjaka.

“U Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) može svako sa svakim, ako se političarima podudaraju interesi. Bitno im je da ispune lične interse i dokazali su da u Vijeću ne vide najvažniju instituciju Bošnjaka, već izvor dodatne finansijske dobiti i političke moći”, naveo je Biberović.

Napomenuo je da bi situacija bila ista “ma ko drugi da je napravio dogovor”.

“Tako bi bilo i da su se dogovorili SDP i SPP ili SDP i SDA. U ovom slučaju, ove dvije partije našle su lični i partijski interes”, istakao je Biberović.

Ocijenio je da bi BNV mogao svojim autoritetom da utiče na ujedinjenje Islamske zajednice, ali da političke partije to pitanje koriste radi populizma.

Izvor: Radiostoplus.com