Biden pisao Vučiću: Sretan praznik, priznajte Kosovo

0
496
blank
Foto: AP Photo/Reuters

Sjedinjene Američke Države ostaju trajno posvećene unaprijeđenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti, ali i nepokolebljive u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija, naveo je predsjednik SAD-a Joseph Biden u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Biden je uputio pismo-čestitku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara.

“Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naše dvije zemlje, SAD ostaju trajno posvećene unaprijeđenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”, naveo je Biden.

On je dodao da se snaga odnosa dvije zemlje temelji na dubokoj historiji veza između naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata.

“Izuzetno cijenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Također cijenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana. Radujem se saradnji na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država”, navedeno je u Bidenovoj čestitki.