Biševac: Stradanje građana nenadoknadiv gubitak, nikad manja materijalna šteta

0
149
blank
Foto: Senko Župljanin

Skupština Novog Pazara usvojila je danas izvještaj Štaba za vanredne situacije o postupanju tokom poplava u januaru ove godine, a u kojem je zaključeno da su činili sve u smislu preventivnog djelovanja kako bi se zaštitili građani i njihova imovina.

Rukovodilac Odjeljenja za vanredne situacije Ismail Dupljak rekao je da je u tom dokumentu navedeno sve što je lokalna samouprava uradila prethodnih godina, kao i tokom poplava kako bi posljedice po imovinu bile što manje, a životi građana sačuvani.

“Sve je navedeno, hronološki, šta se radilo i šta je preduzeto preventivno, kao i na saniranju posledica. Imajući u vidu da je palo 38 litara kiše po kvadratnom metru više nego 1979. godine kada je Novi Pazar bio poplavljen, posljedice su sad mnogo manje, izuzev dva izgubljena ljudska života. To je velika tragedija i izražavam saučešće porodicama nastradalih”, kazao je Dupljak.

Gradonačelnik Nihat Biševac ocijenio je stradanje dvojice muškaraca kao “nenadoknadiv gubitak za njihove porodice i grad”.

“Što se tiče materijalne štete, imali smo oštećena dva stambena, tri poslovna i sedam pomoćnih objekata. U poplavama u novembru nije bilo poplavljenih objekata, a 2016, kada se izlila samo Jošanica, imali smo 171 stambeni i 13 poslovnih objekata poplavljenih. Sada su sve tri reke bile na maksimumu i sve što je urađeno u međuvremenu dovelo je do manje materijalne štete”, kazao je Biševac.

Odbornici opozicije kritikovali su izvještaj navodeći da on ne daje konkretne odgovore na to kako su lokalna samouprava i državni organi postupali pre poplava, a nakon što je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenje o velikoj količini padavina, prenosi radio Sto plus.

“Predlažemo da Skupština konstatuje da Štab za vanredne situacije i nadležne službe nisu preduzele preventivne mjere i da je stradanje građana Novog Pazara posljedica njihovog neodgovornog odnosa. Da Skupština traži od najodgovornijih da podnesu ostavke, a tužilaštvo da ispita da li zbog nepostupanja postoji krivična odgovornost”, poručio je Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka.

Izvor: Radiostoplus.com