Blokirani granični prijelazi na sjeveru Kosova, Srbi traže da Vučić hitno reagira

0
1057
blank
Foto: Kosovo online

Srbi sa sjevera Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smjera, a pripadnici jednice specijalne policije Rosu zahtijevaju od njih da se raziđu.Pripadnici jedinice Rosu na Jarinju pretresaju građane koji su se pješke uputili ka Srbiji, jer drugačije ne mogu da proći, navodi Kosovo online.

I na oko 500 metara od prelaza Brnjak nalazi se oklopno vozilo specijalne jedinice Kosovske policije, javlja Kontakt plus. Pripadnici policije ne dozvoljavaju prolaz vozila i ljudi. Saobraćaj je i tu blokiran u obja smera. Kosovska policija spustila je rampu na prijelazu. Kolona vozila sa Kosova ka Srbiji na ovom prelazu duga je oko dva kilometra, javlja KoSSev.

Kako javlja reporter Kosova online sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta vlasti u Prištini za saobraćajne tablice sa oznakama iz Srbije.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je sa graničnog prijelaza Jarinje predsjednika Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu.

Kosovska policija danas je počela oduzimati tablice s oznakama sa sjevera Kosova (KS), a sva vozila s oznakama iz Srbije moraju uzimati probne oznake i platiti osiguranje. Jedine važeće tablice od sada su one s oznakama RKS (Republika Kosovo).

Rakić je pozvao Vučića da “pomogne narodu i da reaguje u skladu sa mogućnostima”. Kako je izjavio, ovo nije akcija, već reakcija na ono što je uradila Priština.

“Pozivam sve okupljene da budu uzdržani, a takođe i Prištinu da ne izaziva provokacije. Ovo je direktna prijetnja narodu, koji brine kako će osigurati hljeb svojoj djeci. Obavijestili smo i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i zatražili pomoć EU. Beograde reaguj, Vučiću reaguj, narod je ovde uznemiren i uplašen”, rekao je Rakić.

Na prijelaz Jarinje, gdje su se okupili Srbi, pored Rakića su došli i gradonačelnici Leposavića Zoran Todić i Sjeverne Mitrovice Milan Radojević, prenosi Kosovo online.