BNV (2018-2022): Godine nacionalnog ponižavanja i albanizacije

0
286
blank

Izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) raspisani su za 13. novembar, a najava aktivnog učešća od strane jedne od najjačih sandžačkih stranaka, Sandžačke demokratske partije (SDP), definitivno će poremetiti sadašnju konstelaciju snaga i dominaciju kadrova SDA Sandžaka u organima BNV.

Odlazeći saziv BNV-a ne može se pohvaliti nekim velikim uspjesima, šta više ne pamti se u historiji ovog organa gori mandat.

U protekle četiri godine spiskano je bezmalo 4,5 miliona eura, ali se niko ne može sjetiti nekog značajnijeg projekta ili uspjeha ovog saziva BNV.

Ono po čemu su ostali prepoznatljivi jeste saradnja sa Ismetom Azizijem i Udruženjem za asimilaciju sandžačkih Bošnjaka “Kosovo za Sandžak” koje je nesmetano i uz podršku kadrova iz BNV, provodilo projekt albanizacije u Sandžaku.

Na čelu BNV-a se po prvi put našla žena – prof. Jasmina Curić, no, nažalost, bila je to samo stranačka ikebana na tom mjestu, bez autoriteta i rezultata.

Iako nisu imali rezultata, BNV je imalo dosta studijskih posjeta, putovanja, dnevnica i ručkova. Trošilo se na “iće i piće” i česte odlaske u Tursku u obilazak djece funkcionera koja studiraju tamo.

Najvažniji segment u radu BNV jeste obrazovanje na bosanskom jeziku. Tu je ovaj saziv otišao u minus. Nikada manje interesovanja od stranje roditelja za nastavu na bosanskom jeziku i nikad manje aktivnosti od strane BNV na promociji i animiranju roditelja.

Narod bi rekao “za šta god su se dohvatili- osušilo se” i možda bi ta narodna izreka bila najadekvatnija za ovaj saziv BNV i njegovo rukovodstvo.

Zato je bošnjački nacionalni interes prvog stepena odlazak ovakve garniture kadrova koji drže BNV okupiranim dijelom bošnjačke samobitnosti. Pod njima je bošnjačka kultura na izdisaju. Na nju su nakačeni razni tipovi koji sisaju budžet BNV poput krpelja.

A ko će ih zamjeniti?

Bilo ko da ih zamjeni neće biti ovako loš. Neće nas albanizovati. Neće na stotine hiljada eura trošiti na dnevnice, putovanja i plate stranačkim uhljebima.

O njihovoj sposobnosti najbolje govori činjenica da poslije više od 30 godina ta garnitura nije bila u stanju sazidati jednu šupu na kojoj bi okačili natpis BNV, nego su i dalje u iznajmljenim prostorijama. U prostorijama gdje su komunisti 1945. ukinuli ZAVNOS i autonomiju Sandžaka.

Dakle, Komunisti su ukinuli na tom mjestu autonomiju, a ovi zdušno djelovaše ka ukidanju bošnjačkog identiteta i kulture.

Izvor: Sandzacke.rs