BNV DISKRIMINIŠE BOŠNJAKE POLIMLJA: Izopštili ih iz odbora i rukovodstva BNV

0
252
blank
Foto: SDP

Na sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koja je kao temu dnevnog reda imala izbor odbora i radnih tijela, povela se žustra polemika zbog čega nema Bošnjaka iz Polimlja u ovim odborima, kao i na rukovodećim funkcijama BNV.

Vijećnici sa ovog prostora burno su reagovali uputivši kritike na slabu zastupljenost Bošnjaka Polimlja u organima BNV.

Vijećnik Elvin Banjica u diskusiji je istakao sljedeće:

“Na prethodnoj sjednici Vijeća, kada smo raspravljali o izboru potpredsjednika, ja sam tada uzeo riječ i iznio primjedbe i mislio sam da će u ovom nekom vremenskom rascjepu ta kritika da urodi plodom. Ali očigledno da nije. Od 35 ljudi koji sjede u razlićitim odborima BNV 48,57% je iz Novog Pazara. Imajte u vidu da je predsjednica BNV iz Novog Pazara. Da su svi potpredsjednici Vijeća iz Novog Pazara. Da su vam svi predsjednici odbora koje danas postavljate iz Novog Pazara. Da vam je dvije trećine potpredsjednika odbora iz Novog Pazara. Ja ne znam da li vi uopšte imate osjećaj šta ovdje radite.

Drugi grad po veličini u Sandžaku je Prijepolje, a u BNV je zastupljeno sa svega 2,86 odsto, Sjenica sa 22 odsto, Nova Varoš nula, Tutin 17 osto i Priboj 8,57 odsto”, rekao je vijećnik Banjica.

I vijećnik Adel Slatina iz Priboja je negodovao:

“Čitajući ovu odluku o izboru predjsednika i članova odbora BNV zapitao sam se da li među ovim uvaženim prijedlozima ima nekoga da nije iz Novog Pazara. Da li u ovim odborima ima mjesta za Bošnjake koji su iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. U kampanji su vam usta bila puna Priboja, pa gdje su vam sada istaknuti Bošnjaci iz Priboja.

Naš cilj je bio uključiti sve intelektualce koji bi mogli doprinijeti prosperitetu nas Bošnjaka. Zar u ovom odboru nije bilo mjesta jednom Faruku Dizdareviću, poznatom historičaru kulture, publicisti i književniku. Rasimu Ćelahmetoviću, poznatom bošnjačkom piscu. Omeru Taloviću, jednom od najpoznatijih živih poznavalaca sevdalinke i mnogim drugim Pribojcima i Pribojkama.

Od početaka rada ovog BNV primjetio sam da su Priboj, Prijepolje i Nova Varoš skrajnuti sa vaše agende. Budite sigurni da mnogo griješite, a to će vrijeme pokazati. Ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom BNV prema Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši bićemo prinuđeni da se samoorganizujemo i da uz pomoć naših lokalnih samouprava i resornih ministarstava radimo na prosperitetu nas Bošnjaka u tom kraju.

Priboju su potrebne manifestacije, izložbe, predavanja na kojima će se promovisati naša kultura i tradicija. Priboju je potrebna Bošnjačka kuća i Bošnjaci Priboja će doći do ovih ciljeva sa vama ili bez vas”, istakao je vijećnik Slatina.

Izvor: Sandzacke.rs