BNV i SDA Sandžaka bojkotovali skup o popisu stanovništva

0
332
blank

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i SDA Sandžaka bojkotovali su današnji okrugli stol na temu “Popis stanovništva 2022 – Izazovi za bošnjačku zajednicu”, koji je u Novom Pazaru organizirala Akademska inicijativa “Forum 10” s ciljem da se kroz otvoreni dijalog omogući sagledavanje i analiza najvažnijih izazova i prepreka sa kojima se suočava bošnjačka nacionalna manjina, ali i ostali građani Sandžaka.

Izostanak sa skupa predstavnika BNV i SDA Sandžaka dodatno produbljuje sumnje u iskrenost njihovog djelovanja tokom predstojećeg popisa, uz bojazan da bi mogli pružiti logističku podršku organizaciji “Kosovo za Sandžak” da se jedan broj Bošnjaka popiše kao Albanci.

Okupljeni sudionici skupa iz društveno političkih organizacija, Islamske zajednice i nevladinih orhanizacija ocijenili su ovom prilikom da je predstojeći popis stanovništva jedan od temeljnih interesa Bošnjaka koji mora okupiti i ujediniti sve faktore društva.

“Oko našeg nacionalnog identiteta, vjerske opredijeljenosti, oko našeg jezika, našeg domovinskog prostora ne smije postojati razilaženje. Puna podrška ovakvim aktivnostima koje će dovesti do potpune afirmacije svih naših vitalnih interesa”, poručio je muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević.

Na Okruglom stolu “Popis stanovništva 2022- Izazovi za bošnjačku zajednicu” istaknuta je potreba da se posebna pažnja posveti sprovođenju popisa u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš, kao i u ostalim gradovima u Srbiji gdje žive Bošnjaci.

blank

Džudžo: Predstojeći popis uz nacionalni kosenzus sva tri sandžačka politička kruga

Esad Džudžo, lider Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka, učestvujući u radu okruglog stola ocijenio je da postoje dva tematska kvadrata koji bitno određuju i utječu na ishod predstojećeg popisa.

U okviru prvog tematskog kvadrata on je svrstao popis stanovništva 1991. godine kao referendum bošnjačkog korpusa u bivšoj državi, popis 2002. kada je, kako kaže, kao savezni poslanik u Vijeću republika predložio Zakon o popisu koji je usvojen čime su se stekli uvjeti za svrstavanje Bošnjaka u statističku klasifikaciju nacionalnosti i maternjih jezika.

“Time su se otvorila vrata za proces obnove nacionalnog i kulturnog identiteta sandžačkih Bošnjaka i njihovog sistema vrijednosti” rekao je Džudžo.

Kao treću odrednicu tematskog kvadrata Džudžo navodi popis iz 2011. godine koj je obilježen pozivom na bojkot, čime su, kako je naglasio, Bošnjaci u Priboju izgubili sva prava.

“Predstojeći popis, koji će se održati od 1. do 30. oktobra ove godine, biće obilježen nacionalnim kosenzusom sva tri sandžačka politička kruga”, istakao je Džudžo.

Drugi tematski kvadrat, prema njegovim riječima, čine izbori u Bosni i Hercegovini 2. oktobra, za koje navodi da su od historijskog značaja, zatim pomenuti ovogodišnji popis, te izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća “koji će dovesti do primoravanja Srbije da odlučno uđe u proces eurointegracija i članstva u NATO-u”.

Džudžo očekuje da će predstojeći popis osnažiti proces ostvarivanja prava i sloboda bošnjačke zajednice i da će konačno dovesti do ukidanja termina “Musliman” kao oznake etničke pripadnosti.

Izvor: Sandzacke.rs