BNV osudilo negiranje Sandžaka: “Dođi Marija i upoznaj ga”

0
335
blank
Screenshot/Instagram

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro je osudilo pokušaj negacije historijske regije Sandžak, izrečene u emisiji “Jutro” Prva TV voditeljke Marije Savić Stamenić.

U saopćenju za javnost podsjetili su da Enver Beganović, koji se iz Austrije zaputio pješice na hadždž u Meku, nosi na svom rancu zastave država kroz koje prolazi i da je, u izjavi za TV Prva, rekao je da pored državnih zastava ima i lokalne zastave rodne Cazinske krajine i Sandžaka, misleći na zastavu sandžačkih Bošnjaka, priznatu zakonima države Srbije.

Na to je novinarka porokomentarisala da zemlja koju je pomenuo sagovornik njenog kolege, dopisnoka iz Novog Pazara, ne postoji, aludirajući na Sandžak.

blank
Screenshot

BNV podsjeća da je Sandžak historijska regija koja obuhvaća jugozapadni dio današnje Republike Srbije i sjeverni dio današnje Republike Crne Gore, koja se tokom svog dugog postojanja razvila u posebnu geopolitičku, kulturno-historijsku, etničko-konfesionalnu cjelinu, sa središtem u Novom Pazaru.

“Promocija različitosti, drugog i drugačijeg je vrijednost za koju se Bošnjaci, a vjerujemo i svi dobri ljudi u Republici Srbiji zalažu. Mozaik naroda i kultura koje se kod nas prepliću su bogatstvo na koje svi trebamo biti ponosni. Afirmacijom drugog, ustvari, afirmišemo sebe i vrijednosti koje posjedujemo.

Narod Sandžaka otvorenih ruku čeka svakog gosta, pa i novinarku Mariju Savić Stamenić, koju pozivamo da dođe u Sandžak i upozna ga, historiju dugu milenijum i njegove ljepote”, saopćilo je BNV.