BNV traži od Erdogana hitnu pomoć Sandžaku u medicinskom osoblju

0
626
blank

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće (BNV) Jasmina Curić je zbog pandemije koronavirusa danas uputila pismo predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i zamolila ga za hitnu pomoć Sandžaku u medicinskom osoblju, javlja Anadolija.

Ističući da se Novi Pazar kao i cijela regija Sandžaka posljednjih mjesec dana suočava s velikim problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, da od početka mjeseca juna broj oboljelih ubrzano raste s velikim brojem težih slučajeva koji zahtijevaju bolničku i medicinsku pomoć, ona je ukazala, kako se navodi u pismu, da je “situacija posljednjih deset dana postala jako ozbiljna”.

“U Novom Pazaru i Tutinu imamo više desetina novih slučajeva na dnevnom nivou, a pacijenti u kritičnom stanju se svakodnevno šalju na dalje liječenje u veće medicinske centre širom Srbije. Informišemo vas da je samo u novopazarskoj bolnici oboljelo dvadeset ljekara i više od četrdeset medicinskih tehničara i pomoćnog osoblja. Broj umrlih se također povećava iz dana u dan”, navela je predsjednica BNV-a podsjetivši da su Republika Turska i predsjednik Erdogan lično više puta izlazili u susret i pružali pomoć narodu Sandžaka i to u trenucima i vremenima kada je bila najpotrebnija.

“Mi vam upućujemo riječi duboke zahvalnosti i priznanja. Uvaženi predsjedniče Erdogan, imajući u vidu Vašu želju i težnju da pomognete svima kojima je pomoć potrebna, nalazim slobode da Vam se obratim još jednom i zamolim za hitnu pomoć Sandžaku koja je u ovom trenutku najpotrebnija u medicinskom osoblju. Vjerujemo da je medicinsko osoblje u Vašoj zemlji stručno i sposobno i da je u periodu najvećeg udara koronavirusa uspjelo da na ove izazove odgovori profesionalno i da spasi veliki broj života”, stoji u pismu koje je predsjednica BNV-a uputila predsjedniku Republike Turske.

Imajući u vidu relativno malu nisku stopu smrtnosti u Turskoj u poređenju s brojem zaraženih u toj zemlji ona je u pismu izrazila uvjerenje da će medicinsko osoblje iz Turske, prije svega ljekari, adekvatno zamijeniti ovdašnje oboljele ljekare i na taj način pomoći prevazilaženju krize u kojoj se narod Sandžaka našao u ovoj opštoj nevolji.

“Duboko smo uvjereni da ćete nam kao i više puta prije izaći u susret i potvrditi historijske i viševjekovne veze između naših naroda”, poručila je predsjednica BNV-a.

Izvor: Anadolija