BNV: Tužićemo Ministarstvo prosvjete

0
839
blank
Foto: CBS

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo izjavio je danas da se taj manjinski organ priprema da podnese tužbu protiv Ministarstva prosvjete Srbije i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja zbog “nezakonitog ponašanja i arbitriranja u procesu odobravanja udžbenika na bosanskom jeziku”.

Džudžo je na konferenciji za novinare rekao da je trenutno u upotrebi 241 udžbenik i da nedostaje još 11, zbog toga što su sporni termini “Sandžak” i “bosančica”.

“Termini ‘Sandžak’ i ‘bosančica’ (jezik) je u nekim udžbenicima već prihvaćen, ali za preostale još uvijek nije. Mi ćemo na tome i dalje insistirati”, rekao je Džudžo.

On je dodao i da će Vijeće, preko nedavno formiranog Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, tražiti da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru uvedu novi studijski departmani na bosanskom jeziku.

“Imamo ispunjene sve zakonske uslove i insistiramo na otvaranju posebnog departmana na bosanskom jeziku, sa pet studijskih programa, za historiju, muzičku kulturu, likovnu kulturu i vaspitače u nastavi”, izjavio je Džudžo.

Prema njegovim riječima, nastava na bosanskom je zaokružena do nivoa visokog obrazovanja, pošto u Sandžaku nastavu na tom jeziku trenutno pohađa 15.536 učenika, svrstanih u 676 odjeljenja.