Bolesti srca i tumori najčešći uzroci smrti Novopazaraca

0
1059
blank

Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svakog drugog žitelja Novog Pazara u poslednje tri godine, a tumori svakog petog, pokazuju zvanični podaci Zavoda za javno zdravlje u ovom gradu.

Prema podacima ove zdravstvene ustanove, u koje je radio Sto plus imao uvid, tokom prošle godine preminulo je 742 stanovnika Novog Pazara, a kod njih 449 su razlog bile bolesti sistema krvotoka u koje, između ostalih, spadaju oboljenja srčanog mišića i infarkti mozga i miokarda.

Na drugom mjestu po uzrocima smrti Novopazaraca u prošloj godini bili su razni tumori (140), a žitelji ovog grada najčešće su umirali od kancera pluća (33), dojke (12) i želuca (11).

Tokom 2015. godine preminulo je 810 građana Novog Pazara, a kod njih 442 su uzrok bile kardiovaskularne bolesti. Na drugom mestu su tumori sa 183, a na trećem bolesti disajnog sistema sa 38.

Pretprošle godine je umrlo 813 žitelja ovog grada, a u 453 slučaja su oboljenja srca i krvnih sudova bila razlog. Uzrok smrti 186 Novopazaraca u toj godini bio je tumor.

Statistika Zavoda za javno zdravlje pokazuje i da od kancera nešto više umiru muškarci, a od bolesti srca žene.

Također, ove dvije bolesti u poslednje vreme su uzrokovale smrt kod desetak građana Novog Pazara starosti između 20 i 30 godina.