Bošnjaci kaznili Ugljaninovu proalbansku politiku: U bastionu SDA preko 1.000 glasova manje

0
911
blank

SDA Sandžaka iz godine u godinu gubi podršku u cijelom Sandžaku, ali je to najočitije vidljivo po rezultatima ovogodišnjih parlamentarnih izbora u bastionu ove stranke – Tutinu.

Lista SDA Sandžaka, prema preliminarnim podacima, osvojila je u Tutinu 6.087 glasova, što je za 1.043 manje od broja glasova koje su dobili na lokalnim izborima 2020. godine, kada je ova stranka osvojila 7.130 glasova.

S druge strane, njihovi direktni politički konkurenti – Stranka pravde i pomirenja bilježi konstantan rast podrške u ovoj opštini, pa su tako na ovim izborima osvojili 5.654 glasava što predstavlja porast od 267 glasova u odnosu na lokalne izbore 2020. kada su osvojili 5.387 glasova.

blank

Sve lošijim izbornim rezultatima SDA Sandžaka najviše je kumovala proalbanska politika koju posljednjih godina neskriveno sprovodi najuže rukovodstvo ove stranke. Gubitku podrške dorpinijelo je i loše kadrovanje unutar stranke, gdje se njen lider Sulejman Ugljanin okružio političkim anonimusima i istrošenim kadrovima.

SDA Sandžaka već dugi niz godina kuburi s kadrovskim potencijalom. Niko od uglednih ljudi i intelektualaca nije pristupio ovoj stranci godinama, niti dobio neku značajnu funkciju i poziciju. Šta više, primjetan je bio samo odliv članstva ali i funkcionera, onih po kojima se SDA prepoznavala, od osnivača, prvoboraca, poslanika…

SDA Sandžaka je nekada imala apsolutnu vlast u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, a sada je opoziciona stranka u Novom Pazaru i Sjenici.

Poslije 24 godine apsolutne vlasti, od prije dvije godine, predvodi tanku skupštinsku većinu u Tutinu gdje vlada uz podršku dva odbornika Ljajićevog SDP i jednog odbornika Srpske napredne stranke.

Izvor: Sandzacke.rs