Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

0
1273
blank
Ilustracija: Matica Bošnjačka

Bošnjaci danas obilježavaju nacionalni blagdan 20. novembar – Dan Sadžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovaj blagdan je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već petnaest godina obilježava kao nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji.

Blagdan će biti obilježen nizom različitih manifestacija, a program obilježavanja BNV počeo je jučer Sandžačkim književnim susretima (SAKS), dok će u srijedu, osim polaganja cvijeća u Pljevljima, na mjestu gdje je formiran ZAVNOS, biti održana i Svečana akademija.

U okviru 13. Sandžačkih književnih susreta (SAKS), dodjeljuje se književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, koja je ove godine pripala piscima za djecu iz Novog Pazara, Redžepu Nuroviću i Hajru Ikiću.

blank
Foto: BNV

U petak, 22. novembara, u Prijepolju će biti promovisana knjiga “Pljevaljsko muftijstvo 1930- 1936”, autora Nadira Dacića.

Povodom Dana Sandžaka u amfiteatru Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru sinoć je organizirana svečana akademija.

blank
Foto: SANA

“Matica Bošnjačka” je ovim povodom organizirala manifestaciju “Sandžački dani knjige” koja je prethodnih dana održana u Pljevljima, Petnjici, Priboju, Prijepolju, Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru.

Učesnici manifestacije bili su književnici Braho Adrović, Šaban Šarenkapić, Hodo Katal, Elvira Kujević, Kemal Džemić, Zehnija Bulić, Sanela Halković, Enver Muratovića, Edin Smailović, Rebeka Čilović i Dijana Tiganj.

blank
Foto: SANA

Na svečanoj akademiji uručena je novoustanovljena nagrada “Sulejman Tabaković”, koja se ove godine prvi put dodjeljuje, a pripala je književnom stvaraocu Šabanu Šarenkapiću iz Novog Pazara za knjigu pjesama “Kafkin Kalfa”. Nagradu je laureatu uručio narodni poslanik Muamer Zukorlić.

Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost u saradnji sa novopazarskom bibliotekom, Kulturnim centrom i centrom Duga na Dan Sandžaka organira promociju romana Avda Ćeranića “Na krilima meleka”, projekciju filma o Maku Dizdaru, večer sevdaha i svečani koktel, na kome će biti uručena nagrada Bošnjačkog instituta ovogodišnjem laureatu Senadinu Laviću.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni blagdani su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli Dan sjećanja i 28. septembar – Dan Bošnjaka koji je od ove godine uvršten kao jedan od blagdana Bošanjaka u Srbiji.

Izvor: Sandzacke.rs