“Bošnjaci suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i pritiskom etnonacionalizma i šovinizma”

0
454
blank

Bošnjaci su proteklih mjeseci, suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma, saopćili su iz Bošnjačkog vijeća u Crnoh Gori i pozvali nosioce najviših državnih funkcija da preduprijede sve učestalije pokušaje izazivanja nemira na bazi etničke i vjerske različitosti.

Oni su apel uputili predsjednicima države, Skupštine i Vlade, čelnicima parlamentarnih stranaka, čelnim ljudima crnogorskih institucija i svima koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja u Crnoj Gori.

Iz Bošnjačkog savjeta su kazali da su zabrinuti zbog svega što se proteklih mjeseci dešava u Crnoj Gori.

Prema njihovim riječima, postoji opasnost urušavanja multietničkih i multikonfesionalnih temelja crnogorskog društva, zasnovanih na vrijednostima antifašizma, slobode, evropskih vrijednosti i građanske jednakosti.

“Razlog za zabrinutost leži u činjenici da je u posljednje vrijeme sve učestalije targetiranje manjinskih naroda, naročito Bošnjaka i njihovih predstavnika, kojima se na posredan ili neposredan način urušavaju Ustavom garantovane slobode i prava“, rekli su iz Bošnjačkog savjeta.

Umjesto najavljene podrške manjinskim narodima, kako su istakli, Bošnjaci su proteklih mjeseci, suočeni sa marginalizacijom, zastrašivanjem i sve snažnijim pritiskom etnonacionalizma i šovinizma.

“Duboko vjerujemo da svaki takav pokušaj udaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti i društva suživota, međuvjerske i međunacionalne tolerancije“, rekli su iz Bošnjačkog savjeta.

Oni su kazali da očekuju jasnu i nedvosmislenu osudu stavova i pokušaja relativizacije genocida u Srebrenici.

Kako su naveli, svako negiranje genocida i pozivanje na glasače nedopustivo nameće kolektivnu krivicu i udaljava crnogorsko društvo od trajnog mira i evropske budućnosti.

“Moramo se zajednički oduprijeti ideologiji koja pothranjuje šovinističke poruke, stavove i pokliče kakvi su viđeni u Pljevljima, Beranama i posredstvom društvenih mreža sa raznih strana“, poručili su iz Bošnjačkog savjeta.

Oni su rekli da od nosioca najvećih državnih funkcija očekuju da državnički i strateški razmišljaju o položaju i ulozi manjinskih naroda u savremenoj Crnoj Gori i njihovoj nesporno konstruktivnoj, istorijski duboko utemeljenoj ulozi u ovom društvu.

Iz Bošnjačkog savjeta su zatražili od čelnika državnih institucija da svojim autoritetom i zalaganjem obustavite “besprizornu kampanju sumnjičenja i omalovažavanja Bošnjaka zaposlenih u državnim insitucijama i ustanovama“.

“Da ne dozvolite ignorantski odnos prema našoj dijaspori, državljanima Crne Gore koji su, u velikoj mjeri silom prilika, postali dio evropske svakodnevice, ali su svim bićem i sposobnostima posvećeni domovini“, istakli su iz Bošnjačkog savjeta.

Prema njihovim riječima, u dugim mjesecima pandemije virusa COVID-19 i gomilanja ekonomsko socijalnih problema, posebnu pažnju treba posvetiti nerazvijenim područjima.

Iz Bošnjačkog savjeta su dodali da očekuju više razumijevanja za programske aktivnosti organizacija i pojedinaca koje promovišu kulturni, jezički i vjerski identitet manjinskih naroda i nacionalnih zajednica, kao i bolju podršku institucijama koje protežiraju multikulturu, nacionalne osobenosti, zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

Oni su kazali da su ubijeđeni da će nosioci najvećih državnih funkcija razumijeti potencijalnu opasnost od svega onoga što se u Crnoj Gori dešava posljednjih mjeseci i shvatiti koliko je bilo potrebno povjerenja, razumijevanja, strpljenja i mudrosti da bi dostigli postojeći nivo međunacionalnog i međukonfesionalnog sklada u Crnoj Gori.

“Uvjereni smo da ćete svojim autoritetom i ponašanjem učiniti sve, da prestane podrivanje dostignutih modela suživota i da ćemo i u narednom periodu svi zajednički raditi na jačanju onih vrijednosti koje su Crnu Goru, sa pravom definisali kao državu – suživota različitosti“, rekli su iz Bošnjačkog savjeta.

Oni su građanima čestitali 9.maj – Dana Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, sa željom da Crna Gora što prije ispuni sve potrebne kriterijume za pridruživanje evropskoj porodici naroda.

Izvor: Portal RTCG