Bošnjaci u Turskoj poručili Ugljaninu: Nije tvoje da se uplićeš i na skupovima govoriš koga da glasamo

0
821
blank
Foto: Facebook/Erdogan Erden/Dr. Sulejman Ugljanin

Predsjednik Udruženja “Bosna Sandžak” u istanbulskoj općini Pendik i kandidat za narodnog poslanika Republikanske narodne partje (CHP), Erdogan Erden, oštro je kritikovao direktno učešće predsjednika SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina u izbornim aktivnostima u Turskoj.

Ugljanin je, podsjećamo, tokom upravo okončane posjete Turskoj, učešćem na predizbornim skupovima AK partije izrazio direktnu podršku predsjedničkom kandidatu Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovoj stranci na izborima koji se održavaju 14. maja.

“Nemaš podršku u svom narodu, a nama u Turskoj govoriš koga da glasamo”

Predsjednik udruženja “Bosna Sandžak” kazao je da “nije moralno ni legalno” Ugljaninovo učešće u izbornim aktivnostima jedne partije u Turskoj, jer, kako ističe Erden, lider SDA “nema podršku ni u svom narodu u Sandžaku, a dolazi u Tursku da nas nešto ubjeđuje”.

“Ugljanin ne treba da nam daje političke sugestije, već treba da pokuša da dobije povjerenje naroda koje je izgubio u Sandžaku. Njegovo direkto učešće u izbornim aktivnostima u našoj zemlji, nije legalno, niti moralno. Nije mu mjesto da Bošnjacima, koji su turski državljani, govori na skupovima za kojeg kandidata ili stranku da glasaju. Mi Bošnjaci znamo za koju političku stranku da glasamo. Možda imamo različite političke stavove, ali kada je u pitanju domovina, svi smo jedno”, kazao je Erden, prenose turski mediji.

blank

Erden je u svojoj izjavi dodao da Ugljanin treba svom narodu da objasni zašto od preko 200 fabrika, koje su u Srbiji izgradile turske kompanije, niti jedna nije locirana u sandžačkom kraju.

Na predstojećim predsjedničkim i parlamentanim izborima u Turskoj, narodnu koalaciju predvodi lider ljevičarske CHP stranke i kandidat za predsjednika Kemal Kilicdaroglu, a s druge strane je aktuelni predsjednik Turske i lider AK partije Recep Tayyip Erdogan na čelu Republikanske koalicije.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je direktnu podršku dao Recepu Tayyipu Erdoganu i AK partiji.

Izvor: Sandzacke.rs