Bošnjački demokratski savez jedini otpor Vučićevom režimu u Sandžaku

0
686
blank

Osnivač i nakadašnji visoki funkcioner SDA Sandžaka i dugogodišnji predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo, ovih dana aktivno radi na formiranju nove političke organizacije pod nazivom Bošnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS), nezvanično saznaju Sandžačke.

Esad Džudžo, donedavno jedan od najutjecajnijih članova rukovodstva SDA Sandžaka i BNV, čovjek je koji je godinama intezivno radio na implementaciji modela obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Nakon što je aktuelni predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić stavio pod kontrolu gotovo sve bošnjačke lidere u Sandžaku, na ovdašnjoj političkoj sceni očekivao se autentični odgovor na takvo stanje.

Kako Sandžačke saznaju, Bošnjački demokratski savez Sandžaka okupiće vrsne intelektualce iz svih sandžačkih gradova, a podršku ovom savezu već pružaju brojni istaknuti članovi sve tri političke opcije u Sandžaku.

Kako saznajemo, ovaj savez daće podršku istinski demokratskim, opozicionim snagama u Srbiji, koje rade na rušenju Vučićevog režima.

BDSS će baštiniti tradiciju i slijediti političku filozofiju Prave SDA Sandžaka i Bošnjačke demokratske stranke Sandžake, osnovane 15. juna 1996. godine u Novom Pazaru, saznaju Sandžačke.

Ta stranka se tokom svog djelovanja zalagala za saradnju sa svim demokratskim strankama, državnim institucijama i strankama i udruženjima drugih manjinskih naroda u zemlji na putu ostvarenja ljudskih i manjinskih prava sandžačkih Bošnjaka. Takođe se zalagala za institucionalno povezivanje Bošnjaka na prostoru Balkana.

Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka zajedno sa Strankom demokratske akcije Sandžaka, Socijalno liberalnom partijom Sandžaka, Liberalno bošnjačkom organizacijom i Reformskom demokratskom strankom Sandžaka, svojevremeno je osnovala koaliciju “Lista za Sandžak”, koja je dugi niz godina predstavljala najuticajniju političku opciju sandžačkih Bošnjaka.

Izvor: Sandzacke.rs