BOŠNJAČKI INSTITUT: Ugljanin predstavlja 11,17 odsto Bošnjaka u Srbiji

0
356
blank

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin predstavlja 11.17% Bošnjaka koji žive u Republici Srbiji, i ne može predstavljati cijelu bošnjačku zajednicu, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici predsjedništva Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost (BINKU) iz Novog Pazara.

Kako se navodi iz Bošnjačkog instituta, ovakav zaključak donijet je na osnovu naučnih analiza Popisa iz 2011. i 2022. godine, te na osnovu rezultata proteklih izbora za Bošnjačko nacinalno vijeće iz 2022. godine.

Naime, po podacima iz popisa 2011. godine 145.278 stanovnika izjasnilo se da su Bošnjaci, što čini 2,02 posto stanovništva u Republici Srbiji. Broj upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak za izbore za bošnjački nacionalni savjet 2022. godine, iznosi 113.949, od čega je na izbore izašlo 47.549 Bošnjaka.

Kada se sagledaju rezulati izbora pojednih izbornih lista i političkih opcija dolazi se do podatka da je lista “SDP Husein Memić” osvojila 15,930, “Stranka pravde i pomirenja dr. Misala Pramenković” 15.276, a tek na trećem mjestu je lista “Bošnjačko jedinstvo dr. Sulejman Ugljanin’’ sa osvojenih 12.998, zatim “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” 1.791 glas i na petom mjestu je Bošnjačka lista Esad Džudžo sa osvojenih 213 glasova.

Kako su Sulejman Ugljanin i njegova lista u odnosu na ukupan broj Bošnjaka, osvojili samo 11,17 % glasova oni više ne mogu predstavljati na nacionalnom, niti bilo kojem drugom planu Bošnjake koji žive u Republici Srbiji. Ugljanin može isključivo predstavljati Stranku demokratske akcije i onaj dio biračkog tijela koji mu je ukazao povjerenje, ali nikako sve Bošnjake u Republici Srbiji i preostalih 88,83% Bošnjaka.

Bošnjački institut će o donijetim zaključcima i analizi izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće obavijestiti medije te uputiti dopis političkim predstavnicima Republike Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Republike Turske te predstavnicima ambasada i međunarodnim organizacijama, saopćio je Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost (BINKU) iz Novog Pazara, na čijem čelu je Elijas Rebronja.