Bošnjačko jedinstvo sa samim sobom: Predstavnici BNV i SDA jedini nisu došli na debatu o Vijeću

0
503
blank

U organizaciji Akademske inicijative “Forum 10” danas je u Novom Pazaru održan okrugli stol na temu “Kakvo Bošnjačko nacionalno vijeće nam treba?“ u okviru Platforme za strateški dijalog Sandžak 2030.

Cilj okruglog stola bio je da u formatu otvorenog dijaloga omogući sagledavanje i analizu ostvarenih rezultata i budućih izazova u oblastima politika koje su u nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Na skupu se nisu pojavili jedino predstvnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća i liste “Bošnjačko jedinstvo” koju podržava SDA Sandžaka. Za kakvo se to jedinstvo zalažu ako ne žele da dođu na debatu sa ostalim bošnjačkim listama koje učestvuju na izborima za BNV?

Vjerovatno se, kao i do sada, radi samo o njihovim predizbornim floskulama iza kojih ne stoje stvarne namjere i želje.

blank
Foto: SANA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću se i dalje nisu oglasili oko zadnjeg slučaja vrijeđanja Bošnjaka koje je došlo od njihovog partnera iz organizacije “Kosovo za Sandžak”.

Podsjećamo, potpredsjednik ovog udruženja Ali Daci izjavio da bosanski jezik nepostoji i da je to srpski jezik i da je popis stanovništva, koji je u toku, zapravo zadnja etapa bošnjakiziranja Albanaca, čime je još jednom negiran nacionalni identitet Bošnjaka na ovim prostorima.

U Bošnjačkom nacionalnom vijću su ostali bez jasnih stavova po tom pitanju, tako da se nameće zaključak da je njima preče da se sastaju i fotografišu sa likovima koji negiraju bošnjački identitet, nego da dođu i razgovaraju i dabatuju sa onima koji su se prijavili za učešće na izborima za BNV i koji su se kandidirali da brane interese i identitet Bošnjaka unutar Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

blank
Foto: SANA

Stoga se može slobodno zaključiti da se radi o bošnjačkom jedinstvu unutar SDA Sandžaka za projekat negacije Bošnjaka i bošnjačkog identiteta koje sprovodi udruženje “Kosovo za Sandžak”, kao njihovi ključni parteneri već duži niz vremena.

Svoje stavove, mišljenja i ideje u otvorenoj debati na današnjem skupu u Kulturnom centru Novi Pazar iznijeli su predstavnici izbornih lista koje učestvuju na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Kreiramo prostor da razni politički akteri koji učestvuju u izborima mogu da dođu i da slobodno razgovaraju o svojim idejama i programima i trudimo se da podržimo demokratiju na lokalnom nivou. Da li smo mi kao zajednica konačno smogli snage da otvoreno, bez ikakvih posredovanja, sa strane, bez međunarodnih predstavnika, već mi sami da sjednemo i razgovaramo o tome. Nekad je to bio jako težak process, uvijek neko ima neke zahtjeve ali čini se da smo to uspjeli da minimizujemo i da ćemo konačno uspostaviti zdrav dijalog, kazao je Fahrudin  Kladničanin, programski koordinator “Foruma 10”.

blank
Foto: SANA

Ovakav način razmjene mišljenja značajan je i prijeko potreban, kazala je nositeljica izborne liste “Jedinstveno za slobodno vijeće” Misala Pramenković.

“Nama treba jako vijeće, odlučno, transparentno, vijeće koje će adekvatno odgovoriti izazovu u pogledu nadležnosti, kojih ima. Više puta smo naglasili da takvo Vijeće dosad nismo imali i drago mi je da postoje ovakve inicijative da prosto ramjenimo mišljenja. Nekada, nažalost, to ostane u formi teorije, a u praksi se vrlo malo toga uradilo”, kazala je Pramenković.

Bošnjacima treba Bošnjačko nacionalno vijeće kao mjesto susreta bošnjačkih politika i ono treba biti što više otvoreno i dostupno svakom Bošnjaku, ocijenio je predstavnik liste”Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” Fahrudin Đekić.

blank
Foto: Facebook/Esad Džudžo

“Mjesto gdje će bošnjačke stranke, predstavnici intelektualaca, nevladinog sektora, uopšte svi predswtavnici Bošnjaka usaglašavati stavove o krucijalnim pitanjima vezanim za Bošnjake u Republici Srbiji. Dobro Bošnjačko nacionalno vijeće je ono u čijem radu će učestvovati što više činilaca. Iz tog razloga je dobro što u dosadašnjem toku izborne kampanje sve ide bez tenzija. Nadam se da će tako ostati do kraja iI da ćemo u završnicu ući rasterećeno i nakon toga formirati BNV u najboljem interesu Bošnjaka”, kazao je Đekić.

“Moj motiv da se kandidujem na ovim izborima bio je da budem ‘remetilački’  faktor u novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koji će uticati na aktere da se bave onim čime treba“ , kazao je Esad Džudžo, nosilac “Bošnjačke liste”.

Nosilac liste “Savez za Sandžak i Dobre Bošnjane” Admir Muratović čestitao je Forumu 10 na uspješnoj organizaciji okruglog stola.

“Čestitam Forumu 10 na visokom nivou organizacije okruglog stola, kao i svim učesnicima, osim dva nosioca lista koji se nisu pojavili, na sposobnosti da vode kvalitetan dijalog. Zaključak koji bih izdvojio kao ključni je da želimo Bošnjačko nacionalno vijeće koje ce biti uistinu bošnjačko, slobodno, depolitizirano, kvalitetno, autentično ono koje će se vratiti pravim vrijednostima dobrih bošnjana“, rekao je Muratović.

Izvor: Sandzacke.rs