Božović: Vučić se igra kako hoće sa novim rukovodstvom Crne Gore

0
263
blank
Foto: Academy for Democratic Development

Jedino većina sastavljena od PES, DPS, SD, BS i manjina garantovala bi vladu koju Vučić ne bi mogao da kontroliše. Svaka druga većina bi manje ili više zavisila od proruskog režima u Beogradu, ističe za Pobjedu Balša Božović, predsjednik Regionalne akademije za demokratski razvoj.

Odgovarajući na naše pitanje kako će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponašati prema Crnoj Gori ako ne bude kontrolisao njenu vladu Božović ističe da Crna Gora mora imati izvršnu vlast dovojno jaku da odbrani crnogorski suverenitet.

“Ta velika proevropska koalicija između PES i DPS bi imala kapacitet da vrati Crnu Goru na evropski i evroatlantski put, koji je prekinut avgusta 2020. godine. Samo takva većina bi mogla od Milojka Spajića da napravi premijera nezavisnog od Beograda, ali i vladu dovoljno jaku da odbrani crnogorski suverenitet, koji se iz dana u dan sve više kruni pod nasrtajima velikodržavnog nacionalizma Aleksandra Vučića, a sve uz svesrdnu pomoć novog i mladog rukovodstva Crne Gore sa kojim se Vučić igra kako hoće”, kaže Božović.

Naš sagovornik podsjeća da će Evropska unija do 2030. godine otvoriti vrata za jednu državu Zapadnog Balkana za punopravno članstvo.

“Crna Gora ima tu jednu šansu i veoma malo vremena da uđe u taj voz. To jeste politika crnogorskog nacionalnog interesa. Ali takva politika nije u skladu sa Vučićevom vizijom ‘srpskog sveta’ gdje bi više volio Crnu Goru privezanu za Leskovac i Trebinje nego za EU”, navodi Božović i zaključuje da je, ipak, na kraju na građanima Crne Gore je da odluče što misle da im je bolje.

Izvor: Pobjeda.me