Brisel suspendovao uvođenje 5G tehnologije zbog potencijalno opasnog nivoa zračenja

0
3467
blank
Foto: lesoir.be

Planovi pilot projekta za brzi 5G bežični internet u Briselu su zaustavljeni zbog straha za zdravlje građana, U julu je vlada zaključila sporazum s tri telekom operatera o ublažavanju strogih radijacijskih standarda u Briselu, piše Brusseltimes.

“Ne mogu pozdraviti takvu tehnologiju ako se ne poštuju radijacijski standardi, koji moraju zaštititi građane, 5G ili ne”, izjavila je za Bruzz ministarka zaštite okoline Celine Fremault.

“Ljudi u Briselu nisu zamorčići čije zdravlje mogu prodati za zaradu. Ne možemo ništa ostaviti sumnji”, dodala je.

Pilot projekt nije izvediv sa trenutnim standardima radijacije, a Fremault je za Bruzz rekla da ne namjerava napraviti izuzetak.

blank

Regija Brisela ima posebno stroge standarde zračenja za telekomunikacijske aplikacije. Standard od 6 volti po metru već je doveo do problema i kod brzog mobilnog interneta kroz 4G mrežu u glavnom gradu Belgije.

Belgijski savjetodavni odbor nije uspio postići dogovor o davanju 5G dozvola, a ministar telekomunikacija Philippe De Backer je neposredno nakon sastanka Odbora sastavljenog od predstavnika savezne vlade i vlada belgijskih zajednica i regija, vidno razočaran rekao da je nedostatak sporazuma “za žaljenje”. 

“To dovodi do gubitka vremena za implementaciju 5G”, dodao je.