Brnabić (pre)poručila Konakoviću: BiH bi trebala razmotriti pristupanje “Otvorenom Balkanu”

0
215
blank
Foto: MVP BiH/Screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću (NiP) da bi Bosna i Hercegovina trebala razmotriti pristupanje “Otvorenom Balkanu”.

Kako su saopćili iz Vlade Srbije, Brnabić je tokom razgovora s Konakovićem u Beogradu istakla da bi članstvo Bosne i Hercegovine značilo jačanje ekonomske saradnje i ekonomskog boljitka svih građana u regiji.

Ovo nije prvi put da Srbija poziva Bosnu i Hercegovinu da bude članica “Otvorenog Balkana” čije su članice, osim Srbije, Sjeverna Makedonija i Albanija. U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstven stav vlasti o ovom pitanju.

Vlasti Republike Srpske su pri stavu da bi Bosna i Hercegovina trebala biti dio “Otvorenog Balkana”, smatrajući da će time imati ekonomske koristi. S druge strane, zvaničnici stranaka sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine odbijaju tu mogućnost, strahujući da će se “Otvorenim Balkanom” ostvariti, ne samo ekonomska, već i politička dominacija Srbije.

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je u intervjuu za Večernji list izjavio da “Otvoreni Balkan” nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji. Ni Crna Gora nije članica “Otvorenog Balkana”.

Osim s Brnabić, Konaković je razgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. U delegaciji Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je i Konakovićev zamjenik Josip Brkić (HDZ). Konaković je ranije posjetio Crnu Goru i Hrvatsku.