Budžetski fond za nacionalne manjine uvećan 12 puta

0
977
blank

Informisanje na jezicima nacionalnih manjina ostaće prioritet za finansiranje i u 2018. godini, odlučeno je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine kojom je predsjedavala premijerka Ana Brnabić. Sredstva će biti izdvojena iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, koji je u odnosu na prethodnu godinu uvećan 12 puta i sada iznosi 21,8 miliona dinara.

“Dosadašnja sredstva su bila vrlo mala i ponosna sam što smo poslije 15 godina aktivirali taj fond, a zatim ga i znatno uvećali”, rekla je premijerka i dodala da će Vlada nastaviti da ulaže napore i sredstva za unapređenje položaja i prava nacionalnih manjina koja su, kako je istakla, važan resurs i ponos Srbije.

Brnabić je dodala i da očekuje mnogo više projekata i programa koji će afirmisati vrijednosti nacionalnih manjina.

blank
Foto: SANA

U saopštenju je navedeno da je na sjednici predstavljen i Nacrt izmjena i dopuna Zakona o nacionalnim vijećima, koji bi između ostalog trebalo da unapredi transparentnost finansiranja nacionalnih vijeća.

Premijerka je podsjetila da će tokom ove godine biti održani i izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić ukazao je da su tokom izrade Nacrta zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjima sprovedene javne konsultacije na radni tekst nacrta ovog zakona, kao potpuno nova praksa, uz već postojeću saradnju sa nacionalnim vijećima nacionalnih manjina.

blank
Foto Tanjug/Sava Radovanović

U radu druge sjednice Savjeta za nacionalne manjine u mandatu vlade premijerke Brnabić učestvovali su predsjednici i predstavnici 21 nacionalnog vijeća, v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, državni sekretari Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva kulture i informisanja, kao i predstavnici Ministarstva pravde i Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća sjednici je prisustvovao potpredsjednik Vijeća Muhedin Fijuljanin.