BURNO NA KOSOVU: Albin Kurti poslao poruku građanima na srpskom jeziku

0
1495
blank

Kosovski premijer Albin Kurti obratio se video porukom na Facebooku Srbima sa Kosova u kome ih je obavijestio da će se od 1. augusta do 30. septembra u Prištini i ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila.

“Poštovani sugrađani, nalazim se u centru za registraciju vozila u Prištini i molim za vašu pažnju“, rekao je Kurti na srpskom jeziku i naveo da će se time izvršiti “prijelaz sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima države – tablice sa oznakom RKS“.

Kako prenosi KoSSev, on je povodom nedavne odluke kosovske vlade o onom što se na Sjeveru tumači kao preregistracija srpskih tablica gradova na Kosovu na tablice “RKS – Republika Kosovo“, rekao da “teži uspostaviti zakonitost a time i vladavinu prava“.

“Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države“ i naglasio da je time učinio “veliki ustupak“ da ta vozila ne bi bila podvrgnuta carinjenju.

“Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosječno bila oko 5.000 eura. Isto tako tokom prve registracije se neće tražiti tehnički pregled vozila, a opštine mogu da odluče da odbiju i po 10 eura na ime takse“, kazao je Kurti.

Naglasio je da je ovaj proces registracije od velike važnosti i kao takav je na “korist svima“.

“Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila skladno zakonu i pravilima u svojstvu savjesnih građana a vlada će uspostaviti jednakost za kojom težimo svi u svakom segmentu“, zaključio je Kurti.