Čanak: Vučić rizikuje da ga Rusi ubiju

0
714
blank
Screenshot

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je ovih dana boravio u Ukrajini na koju je Rusija izvršila agresiju, i gdje se lično uvjerio u ratna razaranja, u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe da Vučić ima opcije ili da rizikuje izolaciju Zapada, čime bi Srbija bila ekonomski uništena, i to bi izazvalo velike turbulencije i tenzije, ili, s druge strane, da ga Rusi ubiju.

Pojasnio je da bi “otvaranje novog fronta“ na Balkanu bilo od interesa “za ruske imperijalne planove“.

“Rusi nikao da se okanu svojih imperijalnih pokušaja da naprave satelitske države, osim Bjelorusije, da to naprave od sjeveroistočne BiH, Srbije, Crne Gore… Tako da sve su to trenutno otvorene teme koje sprječava da se aktiviraju samo činjenica da Ukrjainici nisu slomljeni i da vode neravnopravan, ali odrbanbeni rat. Od toga šta će desiti u Ukrajini i sa Ukrajinom mnogo zavisi i naša situacija“.

Na pitanje kako će se u cijeloj toj situaciji ponašati Rusija, Čanak ističe:

“Srbija kao posljednja država koja nije uvela sankcije Rusiji na tlu Evrope, jasno pokazuje da Vučić pokušava da ostavi otvorena vrata za saradnju s Evropskom unijom, jer mu je više stalo do evropskih investicija i svega toga, dok, s druge strane, ne želi da se izloži gnjevu Kremlja. Jer, što se tiče Kremlja Srbija će biti ili ruska ili je neće biti, u smislu neće biti njenog rukovodstva koje nije prorusko. Vučić ima opcije ili da rizikuje izolaciju Zapada, čime bi Srbija bila ekonomski uništena, i to bi izazvalo velike turbulencije i tenzije, ili, s druge strane, da ga Rusi ubiju!“

To su, po Čanku, alternative predsjednika Srbije.

“Zbog toga on pokušava stalno da ne završi izbore koji su bili u aprilu ove godine. I stalno se iznova i iznova ponavljaju na jednom biračkom odboru izbori, da se ne završi taj proces, da bi mogao da procijeni kako će se dalje razvijati situacija u Ukrajini, samoj Ruskoj Federaciji i da onda na osnovu toga donese oduku koja će ga za početak održati živim! A drugo dovesti u situaciju da plati najmanju moguću cijenu. Međutim, mislim da vrijeme ističe i da će se na kraju vuči potezi koji će biti smjeli, a koliko korisni, to ćemo da vidimo“, zaključio je Čanak u razgovor za Radiosarajevo.ba.