Cerić: Upozoravam Bošnjake da je Vučić opasniji od Miloševića

0
809
blank

O aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebice o napadu na Bošnjake u manjem bh. entitetu, ali i Sandžaku, u emisiji na Hayat TV govorili su s nekadašnjim reisom IZ u BiH Mustafom Cerićem.

Cerić je na početku kazao da je ovo što se posljednjih dana dešava u Bosni i Hercegovini, ali i Sandžaku tužno i zabrinjavajuće.

“Mislio sam da nakon rata nećemo više nikad gledati ono što smo gledali tada. Međutim, sve se ponavlja i sve je slično događajima iz 1992. godine, počevši od Bijeljine, pa nadalje. Drago mi je što su Vučić i ostali crkveni vjerodostojnici osudili ono što se dešavalo u Priboju. Također mi je drago što je upravo Vučić otišao u posjetu Priboju. Posebno me zaintigrirao njegov dugi interviju u kojem je govorio o svojoj posjeti Sandžaku, odnosno Priboju, kako bi, prema njegovim riječima, smirio tenzije između Srba i Bošnjaka”, smatra Cerić.

Naveo je kako je tužno i nevjerovatno da se jedan vjerski blagdan slavi tako što se stvara strah i čini nasilje nad drugim.

“To se događalo u Janji. Vidjeli smo uznemiravanje i zastrašivanje Bošnjaka. Očekivao sam da će SPC odmah nedvosmisleno i jasno osuditi nemile događaje. Međutim, to se nije desilo, ni od strane srpskog Patrijarha, niti od Vučića. Poruka Vučića u Priboju je vrlo konfuzna. Prvo je posalo Vladu Srbije da sudjeluje u nelegalnom i antiustavnom danu u manjem bh. entitetu kada svi znaju u svijetu da je to bio dan početka ono što je na kraju bilo, a to je genocid, a s druge strane išao u Priboj i govorio o miru i suživotu. Ne vjerujem Vučiću, ali razumijem Bošnjake u Sandžaku što imaju potrebu, ali i odgoj da se zahvaljuju onome koji im učini makar malo dobra”, objašnjava Cerić.

Dodao je kako je zgranut onim što je vidio u Priboju, ali i Pazaru.

“Mislili smo da je to prošlo. Kada je imam Priboja rekao da su to ostaci fašizma, Vučić ga je ispravio kazavši da ne bi trebao upotrijebiti taj termin. Ono što je mene iritiralo to je da su prema njegovim riječima ustvari Bošnjaci prouzorkovali ove reakcije ko Srba, kako u Sandžaku, tako i u manjem bh. entitetu. On je došao da miri Bošnjake i Srbe i da bude mirotvorac, ali želim upozoriti Bošnjake da je Vučić opasniji od Miloševića za ono što može da se dogodi u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, posebno nakon 9. januara”, kazao je Cerić.