Cetinjani uzeli pjesmu “Vojnik sreće” Dina Merlina kao poziv za demonstracije

0
531
blank

Poznata patriotska pjesma iz vremena opsade Sarajeva “Vojnik sreće” sada je postala matrica za poziv građanima Crne Gore na sjutrašnje mirne proteste pod nazivom “Svi na Cetinje”.

Naime, ovo je spot kojim grupa građana poziva na sutrašnji skup u Prijestonici, u 17 sati na Dvorskom trgu.

Cetinjani su za moto zaštite crnogorske prijestonice uzeli pjesmu koja je bila veliko ohrabrenje Sarajlijama, u vrijeme dok su izdržavali najdužu vojnu opsadu nakon Drugog svjetskog rata. Podsjećamo, opsada glavnog grada BiH trajala je skoro četiri godine.

Riječ je o pjesmi “Vojnik sreće”, koju je u originalu otpjevao Dino Merlin, a režirao Mirsad Herović Hera. Uz Heru, za režiju su bili odgovorni Samir Mehić Meha, Ismet Nuno Arnautalić i Ademir Kenović.

Vječnost vojniku sreće udahnuli su njegovi glavni junaci, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred Bosna, prekaljeni vodstvom Dragana Vikića. Njih dvadesetak prije 22 godine, u jeku najkrvavijih i najtežih borbi za opstanak bh. naroda, osim što su spremno, bez dvojbi i punih srca stali na branik domovine, kao patriotski zadatak shvatili su i snimanje spota.

Pogledajte originalni spot za pjesmu “Vojnik sreće”, a koji je objavljen u avgustu 1992. godine.

Izvor: Aktuelno.me